Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi domnevno nevzdržnih razmer in kršitev pravic tam nastanjenih tujcev so prejšnji mesec pred centrom protestirale nevladne organizacije, razmere pa je v obravnavo vzel tudi varuh človekovih pravic. Policija je sicer očitke o nepravilnostih odločno zavrnila.

Z današnjim delovnim obiskom so želeli na terenu preveriti položaj v postojnskem centru, kot je bil prikazan v medijih, je pojasnila Sukičeva.

Govorili so tako z vodstvom centra kot s tremi prosilci za azil, po besedah predsednice komisije pa se kaže, da stvari niso najboljše in da "z našimi postopki ni vse v redu". Prosilci so namreč izpostavljeni veliki negotovosti, niso deležni pravih informacij, njihova obravnava pa je "zelo mejna oziroma sporna".

Pri tem je Sukičeva navedla primere, ko je posamezne tujce paznik nadziral s psom, določeni pazniki so jih dehumanizirali, njihovo gibanje ‒ zlasti v kontejnerski enoti ‒ je zelo omejeno, težave imajo s prevajalci in ne vedo točno, kaj podpisujejo. Prav tako so nekatere kaznovali, ker so protestirali, enega pa so za kar sedem dni izolirali v sobi brez vsakršne komunikacije z zunanjim svetom.

Prav tako se vsi bojijo vrnitve na Hrvaško. "Pravijo, da se jim bodo tam zgodile hude stvari, da vedo, da tam begunce pretepajo," je še dodala Sukičeva. "Vsi po vrsti pravijo, da so njihove izkušnje v drugih državah na begunski poti boljše kot v Sloveniji," je še navedla predsednica komisije.

Tudi sicer Sukičeva meni, da imamo v Sloveniji velik sistemski problem pri obravnavi prosilcev za azil, saj so ti prepuščeni samim sebi, kar jih spravlja v obup in zato prihaja do uporov. Ta trenutek v postojnskem centru tako po njenih informacijah gladovno stavka kar 11 ljudi.

Kot je napovedala Sukičeva, bodo na komisiji skrbno in tudi v sodelovanju z nevladniki premislili o priporočilih, je pa že danes napovedala, da bodo v kratkem sklicali posebno sejo komisije na to temo. Konkretno je med možnimi ukrepi navedla razrahljanje določenih postopkov, saj "covidsituacija ne more biti izgovor za določene postopke, ki se tu odvijajo".