Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policijski sindikat Slovenije je pred kratkim na pristojne naslovil javno vprašanje, zakaj v Centru za tujce Postojna karantena ne velja za migrante, ki v Slovenijo prebežijo iz držav na t. i. balkanski poti, ki so na rdečem seznamu, se sprašujejo v policijskem sindikatu. Dodali so, da so se razmere za zaposlene znova poslabšale. Pozivajo, da se vse tujce, ki prihajajo iz držav s poslabšano epidemiološko sliko, namesti v posebne prostore in zagotovi obvezno karanteno.

Sorodna novica Zakaj za migrante v Sloveniji ne velja 14-dnevna karantena? Italija krepi nadzor.

Tujci se ne morejo prosto gibati

Na policiji odgovarjajo, da so policisti in ostali zaposleni v centru redno seznanjeni z vsemi dokumenti, ki jih izda Nacionalni inštitut za javno zdravje ter druge pristojne službe, prav tako imajo na razpolago dovolj zaščitne opreme, ki jo morajo uporabljati v vseh stikih z nastanjenimi tujci. "Poleg mask, rokavic, očal, skafandrov, razkužil, ki jih imajo na razpolago zaposleni, so vsi dobili v osebno uporabo še zaščitni vizir za obraz, ki ga lahko uporabljajo v postopkih in pri delu v centru," so zapisali.

V objektu se tujci ne morejo prosto gibati znotraj centra, ampak se lahko gibljejo samo znotraj določenega oddelka. Na vseh vidnih mestih so nameščene tudi informacije v več jezikih o bolezni covid-19, da so tudi tujci seznanjeni in razumejo določene ukrepe.

Tujci, ki prihajajo z območja Hrvaške, so v centru nastanjeni ločeno od ostalih, ki so že dalj časa v objektu. Vse novo sprejete pa nastanijo v bivalne zabojnike, kjer ostanejo, vse dokler ni potrebe po preselitvi v drug objekt ali oddelek znotraj centra, kar v večini traja več kot 14 dni. Med nastanitvijo v bivalnih zabojnikih zdravstveni delavci dnevno "opazujejo" tujce – za njihovo zaščito in zaščito zaposlenih.

Tujce, ki jih policija nastani v center in so na območju Slovenije že več kot 14 dni ali so jih vrnili iz Italije ter so bili pred tem že dalj časa na območju Slovenije (npr. nastanjeni v azilnem domu), pa namestijo v sprejemne prostore in center po običajnem postopku, če ne kažejo nobenih znakov bolezni.

"Od začetka epidemije je center za tujce ob vsakem najmanjšem znaku ali sumu na okužbo s koronavirusom tujca izoliral in testiral. Do danes še nihče od nastanjenih tujcev ni bil pozitiven, opravili pa so več kot 100 testov," so še dodali.