Ni šlo za ugasnitev Supervizorja, ampak za odpravo tehnične ovire. Foto: MMC RTV SLO
Ni šlo za ugasnitev Supervizorja, ampak za odpravo tehnične ovire. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Prelesnik
Informacijska pooblaščenka Prelesnikova je pojasnila, da gre le za inšpekcijski postopek, katerega ugotovitve še niso znane. Foto: BoBo
Supervizor začasno prenehal delovati

"Ne gre za nobeno ugasnitev Supervizorja, ampak le za odpravo tehnične ovire ta trenutek. To so seveda računalniški programi, ki so medsebojno povezani. Ne da se le stisniti na tipko in reči, to bomo objavili, tega pa ne bomo," je za TV Slovenija izjavil predsednik KPK-ja Boris Štefanec.

Pravosodni minister in nekdanji prvi mož KPK-ja Goran Klemenčič je bil ob nedosegljivosti po lastnih besedah šokiran. "Takoj sem poklical ministra Mramorja, ki s tem ni bil seznanjen. Sešli smo se in poskušali stvari razčistiti z upravo za javna plačila," je povedal za TV Slovenija.

"Noben minister naj si ne dovoli mene klicati v tem smislu, da naj ugasnem ali prižgem Supervizor, ker bo naletel na gluha ušesa," pa je dejal Štefanec. Ministrstvo je po poročanju TV Slovenija KPK-ju poslalo dopis, da za prenehanje pošiljanja podatkov ni bilo nobene podlage in da bo jih bo uprava pošiljala nemoteno. Supervizor je tako v petek zvečer znova začel delovati.

Postopek pri upravi za javna plačila
Uprava je popoldne sicer sporočila, da se je za prenehanje pošiljanja odločila zaradi postopka pri uradu informacijske pooblaščenke, in sicer zahtevo za posredovanje pojasnil in podatkov v povezavi s prijavo, s katero je prijavitelj opozoril na določene nepravilnosti v povezavi z objavo podatkov o plačilnih transakcijah od avtorskih in podjemnih pogodb na transakcijske račune fizičnih oseb v aplikaciji Supervizor.

Da bi se izognili morebitnim kršitvam predpisov o varstvu osebnih podatkov, so se na upravi odločili, da začasno prekinejo izvajanje sporazuma o izmenjavi podatkov - razen v delu, ki se nanaša na informacije javnega značaja, naštete v členu 10 a Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Začasno prekinitev so nameravali uveljavljati, vse dokler ne bi prejeli odločbe ali pravnega mnenja informacijskega pooblaščenca in če ta ne bi ugotovil nobenih nepravilnosti.

Prelesnikova: Mi tega nismo zahtevali
Da ukinitev Supervizorja ni povezana s kakršno koli odločitvijo državnega nadzornika za varstvo osebnih podatkov, pa je za spletni portal 24ur.com povedala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Kot je dejala za spletne Finance, informacijski pooblaščenec ni nikoli nikomur naročil, da bi moral ugasniti aplikacijo Supervizor. Od uprave za javna plačila pa niso dobili nobenega zaprosila za kakšno pravno mnenje. Sicer pa v tej zadevi še niso sprejeli nobene odločitve, Prelesnikova pa predvideva, da bi delo lahko končali v približno mesecu in pol.

Informacijski pooblaščenec je inšpekcijski postopek zaradi objav prejemnikov avtorskih honorarjev v aplikaciji Supervizor protikorupcijske komisije uvedel na podlagi prijave Univerze v Ljubljani. Ta je od informacijskega pooblaščenca tudi zahtevala, da z začasno odločbo ustavi objavo osebnih podatkov do dokončne odločitve, zastopa pa jih nekdanja informacijska pooblaščenka, zdaj odvetnica Nataša Pirc Musar.

Na univerzi menijo, da je Supervizor z nadgradnjo aplikacije, ki vsebuje tudi podatke o posameznikih, postal zbirka osebnih podatkov, ki pa nima pravnega temelja v nobeni zakonski določbi. Po njihovem mnenju pa je protikorupcijska komisija v objavah prejemnikov avtorskih honorarjev tudi razkrila podatke, ki so zavajajoči in v nekaterih delih neresnični.

Po objavi teh podatkov na Supervizorju je z ministrskega stolčka odstopila Stanka Setnikar Cankar. Supervizor je namreč pokazal, da je v preteklih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov. Skupno pa so glede na objavljene podatke subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 12 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto.

Na KPK-ju so ves čas vztrajali, da pravna podlaga za objavo teh podatkov obstaja in da je njihova objava skladna z veljavno zakonodajo.



Supervizor začasno prenehal delovati