Janez Šušteršič meni, da koalicija njegove stranke s PS-jem ni mogoča, in predlaga svojo taktiko. Foto: BoBo
Janez Šušteršič meni, da koalicija njegove stranke s PS-jem ni mogoča, in predlaga svojo taktiko. Foto: BoBo
Gregor Virant
Gregor Virant meni, da je Janševa vlada tako nesprejemljiva, da mora oditi, tudi za ceno sodelovanja v levi vladi. Foto: BoBo


Uvodoma v pismu, ki ga je objavil Reporter, pojasni, da pismo ni znamenje razkola v stranki. A koalicija s PS-jem zanj ni sprejemljiva rešitev. Sam predlaga umik v opozicijo in podporo projektom, ki bodo skladni z njihovim programom.
V nadaljevanju nato pojasni, da omenjena koalicija ni sprejemljiva, saj imajo s PS-jem povsem neskladne programe, hkrati pa člane opomni, da so vložili referendum na dva ključna projekta - slabo banko in Slovenski državni holding (SDH). Opozori tudi, da je Alenka Bratušek že izrazila razmišljanje, da t. i. slabe banke sploh ne bi ustanovili, kar bi pomenilo močno zavoro odpravljanju posojilnega krča. PS bi prav tako umaknil klasifikacijo naložb v SDH-ju, kar bi odvrnilo vlagatelje in zaustavilo privatizacijo, dodaja.
Vztrajanje pri koaliciji s PS-jem bi škodovalo tudi strankini politični konsistentnosti, vstop v levosredinsko vlado pa bi pomenil privoljenje v slabši program, meni Šušteršič. Obenem pa še izpostavi, da so že po volitvah ugotovili, da s PS-jem niso programsko združljivi, njihova politična moč bo DL potiskala v smer, ki jim ne bo všeč, z umikom SLS-a pa bodo v koaliciji programsko osamljeni.
Pretežko breme suma korupcije
Dotakne se tudi Zorana Jankovića in njegove zamrznitve/bianko odstopne izjave. Meni, da je PS že zdavnaj zamudil čas, ko bi se lahko ogradil od svojega predsednika, slednji pa vztrajno zavrača, da bi napravil nov korak. Člane sveta ob tem spomni, da je bila s pravnomočno sodbo potrjena globa, ki jo je protikorupcijska komisija naložila Jankoviću zaradi določenih dotacij športnim klubom iz proračuna občine.
V tej zadevi pa je kot prejemnik sredstev v funkciji zastopnika Košarkarskega kluba Olimpija nastopal Jani Möderndorfer. Ob zvestobi svojim načelom bi zato morali zahtevati tudi njegov odstop, je prepričan nekdanji minister. Vstop v koalicijo mimo teh dveh točk bi DL-ju prislužil trajno nalepko dvoličnosti, opozarja.
Tri možnosti
Nato razdela scenarije nesodelovanja pri konstruktivni nezaupnici. Prva možnost je obstoj manjšinske vlade Janeza Janše, ki bo nadaljevala svoje kadrovske in druge nevšečne poteze ter vmes postorila še kaj s slabo banko in privatizacijo.
Druga možnost je konstruktivna nezaupnica kombinacije "PS+SD+Desus+Vogrin+še kak osamelec, kar bi pomenilo konec reform do naslednjih volitev, morda celo trojko, hkrati pa, glede na dosedanje izkušnje z levico, nič manjše kadrovsko pogromaštvo, kot ga zdaj dela SDS".
Tretjo možnost pa vidi takole: "Dlje kot bo vztrajala opcija a) (vlada JJ) in bolj kot bomo odločni, da pri opciji b) (nova vlada) ne sodelujemo, prej bo tudi PS pristala na formalne korake (npr. zakon o vladi), ki bi odprli pot do padca vlade in predčasnih volitev."
Najčistejša možnost
Za konec zapiše, da je opozicija politično zelo čista pozicija in zato zanje ugodna. V opoziciji lahko glasujejo za vse dobre predloge in glasno opozarjajo na zlorabe oblasti ter vlagajo svoje zakonske predloge, pojasni. Hkrati pa se morajo izogniti očitkom, da omogočajo obdobje politične agonije.
"To naredimo tako, da vložimo predlog zakona o vladi. Vsak, ki želi konec sedanjega stanja, lahko glasuje zanj in dobimo v doglednem času volitve. Kdor ne glasuje za to, pa je sam najbolj odgovoren za politično agonijo," predlaga svojo taktiko. Vmes pa lahko dejavno utrjujejo stranko.