Minister za finance pričakuje, da bo ustavno sodišče referendum o izvrševanju proračuna prepovedalo. Foto: STA
Minister za finance pričakuje, da bo ustavno sodišče referendum o izvrševanju proračuna prepovedalo. Foto: STA

Šušteršič sicer pričakuje, da bo državni zbor že prihodnji teden odločil, da pobudo za referendum pošlje v ustavno presojo in da bo ustavno sodišče referendum prepovedalo. Sodišče običajno o tovrstnih primerih odloča do 30 dni, kar po Šušteršičevih besedah pomeni, da bi, če referendum zavrne, konec februarja prihodnje leto lahko imeli "normalen" proračun.

Po scenariju, ki bi referendum omogočil, a bi volivci proračun podprli, bi lahko proračun začeli izvajati aprila 2013, če pa bi zakon padel, pa bi se bili prisiljeni v celoletno financiranje po dvanajstinah, saj leto dni ne bi smeli sprejeti novega zakona.

Šušteršič: Sindikati se nočejo pogajati
Šušteršič je še poudaril, da je vlada sindikate povabila k pogajanjem, in to že večkrat, da pa je hkrati jasno, da se je mogoče pogajati le o načinu, kako doseči znižanje sredstev za plače, kar pa so sindikati do zdaj vsakokrat odklonili.

Dodal je, da je odpuščanje edini ukrep, za katerega soglasje sindikatov ni potrebno, kar po njegovih besedah pomeni, da sindikati z odklanjanjem pogajanj državo silijo v odpuščanje.

Kot je znano, so sindikati v sredo v državnem zboru vložili več kot 13 tisoč podpisov za začetek postopka za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014.

Finančni minister o proračunu
Finančni minister o proračunu