Glavni strošek robotskega letala je navigacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO
Glavni strošek robotskega letala je navigacijski sistem. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska vojska si je danes na postojnskem letališču skupaj z ameriškimi kolegi nabirala znanje v vodenju robotskih letal. Nič neobičajnega, če si Slovenija ne bi želela tudi sama kupiti enega izmed teh letal. Nakup naj bi opravili že v letošnjem letu.
Koliko nas bo stalo in kje ga bomo tudi kupili (tuji ali domači proizvajalec), naj bi za zdaj bila še neznanka. Brezpilotno letalo pa je, simbolično, v zrak poslal postojnski župan Igor Marentič.

Slovenska vojska še nima brezpilotnih letal, a bi jih, pravijo, potrebovali. Uporabljali bi jih tudi ob naravnih in drugih nesrečah. "Tako robotsko letalo posamezno stane 750.000 evrov, vendar to ne pomeni, da bomo mi nabavili tako letalo, zato so tudi cenejša, so tudi po 70.000 evrov," je pojasnil major Lojze Pavlič, poveljnik rodovskega bataljona 1. brigada SV-ja.

Izdelujejo jih nekatera slovenska podjetja s primerljivo kakovostjo. A letalo brez sistema navigacije je tako rekoč mrtvo, tu pa se številke lahko povzpnejo v nebo. "Brez radarjev letalo ne more leteti. Posamezen radar pa stane okoli milijon dolarjev," je pojasnil Michael Ripley, poveljnik 173. brigade. A ne glede na visoke zneske naj bi Slovenija eno izmed brezpilotnih letal kupila že do konca leta.

Tudi SV načrtuje nakup robotskega letala
Tudi SV načrtuje nakup robotskega letala