Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo
Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo
Sorodna novica Švarc Pipan Golobu predložila ugotovitve glede nakupa sodne stavbe. Kakšne so, za zdaj ni znano.

Pravosodna ministrica v odhajanju, ki opravlja le še tekoče posle, Dominika Švarc Pipan se s čela pravosodnega resorja poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov, sicer na ministrstvu trenutno še opravlja tekoče posle. Danes se je udeležila seje vlade, ki je med drugim določila besedilo predloga novele zakona o prekrških. V tem tednu pa je še na odboru in izredni seji DZ-ja predstavljala stališče vlade v razpravi na temo boja proti korupciji.

Odstopno izjavo je sicer ministrica premierju Robertu Golobu podala pretekli četrtek, dan za tem pa se je DZ seznanil z njenim odstopom.

Sorodna novica Ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila

Na ministrico so se sicer zaradi omenjenega posla zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matičnega SD-ja odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

Kakšne bodo končne ugotovitve?

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

S predsednikom vlade sta se ob tem dogovorila tudi, da ga seznani s svojimi končnimi ugotovitvami. Švarc Pipan je poročilo premierju tudi predala, po njenih besedah pa so iz Golobovega kabineta sporočili, da odločitev o tem, kolikšen del in katere informacije iz poročila posredujejo javnosti, prepuščajo ministrstvu za pravosodje. Na ministrstvu sicer v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) preverjajo, katere so tiste informacije javnega značaja, ki jih lahko posredujejo javnosti, a hkrati varujejo interese preiskave, je ob odhodu s seje vlade dejala Švarc Pipan. Pričakuje, da bodo predvidoma do petka razmejili informacije in javnosti posredovali povzetek poročila.

Glede svoje nadaljnje poti je ministrica še skrivnostna. "Za zdaj še čakam, do kdaj bom opravljala tekoče posle. Ali bo to do torka, ali kakšen dan, dva dlje, odvisno, kaj bo predsednik vlade predlagal," je dejala. Zatem bo nekaj časa prejemala nadomestilo, ki ministrom pripada po izteku mandata, nato pa sprejela odločitev, kako in kam naprej. "Najverjetneje pa se vračam v samostojno konzultantsko delo," je dejala.

Švarc Pipan je sicer izstopila tudi iz stranke SD. Kot je poudarila, z vodstvom stranke ne komunicira več, hkrati pa še vedno čaka na sklep predsedstva s konca januarja, s katerim so jo pozvali k odstopu z ministrske funkcije.