Predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon ter pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (fotografija je arhivska). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon ter pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (fotografija je arhivska). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik vlade Robert Golob se je vnovič sešel z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki je deležna očitkov o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Švarc Pipan mu je v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Fajon: Nihče nima biankozaupanja

"Socialni demokrati si želimo, da se razjasnijo vse okoliščine, vsa dejstva v povezavi s tem spornim nakupom. Ko bodo dejstva in okoliščine bolj razjasnjeni, se bomo odločali naprej," je v prvem komentarju dogajanja zadnjih dni dejala Tanja Fajon, podpredsednica vlade in predsednica stranke SD, iz katere prihaja pravosodna ministrica.

"Vsi si – skupaj z ministrico – želimo zaščititi javni interes. Nihče nima biankozaupanja pri nas, posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu," je dodala Fajon. Zagotovila je, da bodo v stranki ukrepali, če so se dogajale nepravilnosti. "In ve se, kaj sledi," je dodala.

Vodstvo SD-ja se je dopoldne sešlo tudi s poslansko skupino. V četrtek je sicer zakrožila neuradna informacija, da naj bi ministrici poslanci SD-ja, ki se z njo sicer niso srečali, na enem od sestankov podporo odrekli.

Predsednica stranke tega ni potrdila, je pa poudarila, da si "poslanska skupina, tako kot vodstvo in ministri, želi vedeti dejstva, razjasniti okoliščine". Dodala je, da upa, da bodo svoje opravili tudi preiskovalni organi in da bodo odgovarjali vsi tisti, ki so bili vpleteni v kakršen koli sum nepravilnosti.

Fajon ni potrdila odreka podpore

Brez komentarjev poslanskih skupin

V poslanskih skupinah dogajanja ne komentirajo. V SDS-u so napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan, v NSi-ju so poudarili, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko se odloča o njihovi usodi. Da že ve, kako bo glasovala v primeru interpelacije, je dejala tudi samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Poudarila je, da njeno stališče ostaja enako kot v primeru nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za obrambo Marjana Šarca in meni, da bi moralo enako veljati tudi za ministrico Švarc Pipan in ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. "Za vse v politiki velja, da je pomemben videz, integriteta, politična odgovornost," je dejala.

Sorodna novica Švarc Pipan ne namerava odstopiti. Razrešila bo generalnega sekretarja.

SDS napovedal interpelacijo, poteka razreševanje generalnega sekretarja

Glede na to, da je opozicijska stranka SDS napovedala interpelacijo o delu pravosodne ministrice, bodo poslanci tisti, ki bodo ministrici izrekali javno podporo.

V četrtek je sicer Švarc Pipan menila, da še uživa tako podporo svoje stranke kot tudi podporo predsednika vlade Roberta Goloba in poudarila, da ne razmišlja o odstopu. Je pa predlagala razrešitev generalnega sekretarja na ministrstvu Uroša Gojkoviča, kar je vlada storila na petkovi dopisni seji, ter premestitev vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka.

Kot je Švarc Pipan pojasnila sinoči v oddaji Tarča, so zadevo predali državnemu odvetništvu. Nakup stavbe je sicer po njenih besedah vseeno smiseln, saj ministrstvo za stavbe pravosodnih organov v Ljubljani plačuje visoke najemnine. Lani so samo v prestolnici za najemanje prostorov plačali skoraj šest milijonov evrov.

Pravosodna ministrica Švarc Pipan za zdaj še na položaju