Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Ministrica Dominika Švarc Pipan je 13. februarja predsedniku vlade Robertu Golobu posredovala poročilo o stanju v povezavi z ugotavljanjem domnevnih nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani. Dominika Švarc Pipan je v njem povzela ugotovitve glede ključnih domnevnih nepravilnosti in ukrepe ministrstva za pravosodje, kaže povzetek poročila, ki so ga z ministrstva danes posredovali medijem. V poročilu so zaradi varstva interesov preiskave zakrili nekatere informacije, so pojasnili.

Dominika Švarc Pipan je v poročilu med ključnimi ugotovitvami navedla domnevne nepravilnosti med pripravo in izvedbo projekta na sekretariatu ministrstva za pravosodje ter sume zunanjih vplivov na izvedbo projekta.

Ni jasno, ali je bil ogled stavbe na Litijski cesti dejansko opravljen

Meni, da na nepravilnosti med pripravo in izvedbo projekta na sekretariatu kaže manjkajoča in prirejena dokumentacija tega projekta. Pojasnila je, da ni knjižena digitalno ter da ni bilo mogoče najti fizičnega dokumenta in opraviti razgovora z nekdanjim generalnim sekretarjem na ministrstvu za pravosodje Urošem Gojkovičem ali vodjo projekta. Tako na primer na podlagi elektronske komunikacije slednjega ni jasno, ali je bil ogled stavbe na Litijski cesti dejansko opravljen.

Tudi v projektni nalogi z analizo stanja infrastrukture na področju pravosodja iz oktobra lani so prirejeni in manjkajoči podatki, meni. Poleg tega je v nalogi "indic, da je bila projektna naloga pripravljena za preferiranje točno določenega ponudnika". V investicijski dokumentaciji je tudi zavajajoč opis stanja stavbe na Litijski cesti.

Ponudba drugega ponudnika ocenjena z enakim številom točk

Poleg tega iz fizično dostopne dokumentacije in elektronskih sporočil ni mogoče ugotoviti, ali je bil poziv k nadaljevanju pogovorov poslan tudi drugemu ponudniku, čigar ponudba je ustrezala razpisnim pogojem. Pri tem je posebej navedla, da je bila ponudba drugega ponudnika v osnutku projektne naloge z analizo infrastrukture na področju pravosodja ocenjena z enakim številom točk kot ponudba za stavbo na Litijski cesti. Dodala je, da je iz dokumentacije oziroma komunikacije razvidno zgolj to, da je nekdanji generalni sekretar Gojkovič neposredno podjetniku Sebastjanu Vežnaverju poslal vabilo k nadaljnji obravnavi ponudbe njegovega podjetja. Iz spisa ni razvidno, kolikokrat in kako so potekala pogajanja.

Opozorila je še na postavljanje "novih vodij služb, val napredovanj, ki so pomagali pri pripravi projekta, ter degradacijo in omejitev dostopa do informacij uslužbencem, ki so opozarjali vodje na nepravilnosti med projektom in prepovedovanje komuniciranja tem uslužbencem z vodstvom ministrstva".

Izpostavila je sum neposrednega vplivanja Klemna Žiberta

Opredelila je tudi sume zunanjih vplivov na izvedbo projekta, med katerimi je znova spomnila na sum neposrednega vplivanja zdaj že nekdanjega glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta "najmanj v fazi zagotavljanja denarja za izvedbo projekta decembra lani". Meni, da so indici za to hkratna menjava telefonov več ljudi, Žibertovo sporočilo vodji kabineta ministrice in sestanek Klemna Žiberta z zdaj že nekdanjim državnim sekretarjem Igorjem Šoltesom brez vednosti ministrice.

Med ukrepi ministrstva za pravosodje je navedla še notranjo revizijo, za katero ministrica ugotavlja, da ni bila opravljena, kljub drugačnim zagotovilom Uroša Gojkoviča. Na ministrstvu vzpostavljajo tudi postopke za zunanjo revizijo, urejajo civilnopravna vprašanja glede pogodbe s prodajalcem ter sodelujejo z organi preiskovanja in pregona, je zagotovila v poročilu.

Na GPU-ju vodijo predkazenski postopek

Na Generalni policijski upravi so zapisali, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru preiskave nakupa stavbe na Litijski cesti pridobil določeno dokumentacijo od ministrstva za pravosodje in da vodi predkazenski postopek v skladu z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva. "Več informacij vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka," so poudarili.

Na vprašanje, ali so na NPU-ju kazensko ovadili Dominiko Švarc Pipan, saj naj bi po poročanju Dela na specializiranem državnem tožilstvu zoper njo prejeli kazensko ovadbo, niso konkretno odgovorili zaradi varstva osebnih podatkov. Dodali so še, da policija kot organ odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj obravnava vse razloge za sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije pa so navedli, da predhodnega preizkusa v zadevi nakupa stavbe na Litijski še niso končali. Dodali so, da trenutno pregledujejo obsežno dokumentacijo, ki so jo že pridobili, pridobivajo pa tudi dodatna pojasnila.

Dobršen del povzetka poročila Dominike Švarc Pipan počrnjen