Naš vir pa pravi, da sveč med letom ni kupoval. Vzel jih je, ker je menil, da regres ne bo izplačan, saj je podjetje z izplačilom (znova) zamujalo. Foto: BoBo
Naš vir pa pravi, da sveč med letom ni kupoval. Vzel jih je, ker je menil, da regres ne bo izplačan, saj je podjetje z izplačilom (znova) zamujalo. Foto: BoBo

Invalidsko podjetje Sinet, d. o. o., iz Hrastnika med drugim proizvaja elektronske in parafinske sveče, ima tiskarstvo, detektivsko dejavnost in skrbi za varovanje premoženja. Naš vir, ki je zaposlen v tem podjetju, opisuje, da je v zadnjih treh letih regres namesto v denarnem izplačilu dobil v materialni obliki: "Rekli so nam, da ni denarja, in ker ni denarja, ne morejo izplačati regresa, lahko pa vzamemo sveče ali bone za različne trgovine s hrano in podobnim." Zgodba naj bi se ponavljala več let: "Vsako leto, ko bi morali izplačati regres izplačati, ga ni bilo. So rekli: malo pozneje, malo pozneje. Tako smo čakali do septembra, oktobra, potem smo pa raje vzeli sveče, da smo vsaj na neki način dobili ta denar. Tam si podpisal, kolikšno količino sveč bi in za kakšno vrednost, potem si jih pa odpeljal. Raje si bil tiho in vzel, da si vsaj nekaj dobil, sicer ne bi ničesar dobil."

Delaj in molči

Prispevek spada v serijo Delaj in molči, v kateri na Prvem programu Radia Slovenija razkrivajo sporne delovne prakse https://radioprvi.rtvslo.si/delaj-molci/. Epizode Delaj in molči bodo na sporedu vse do 1. maja ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 16:20, naročite pa se lahko tudi na podkast.

"Namen regresa za letni dopust je, da se delavec minimalno za dva tedna neprekinjeno odpočije," poudarja Andrej Zorko, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za pravna in sistemska vprašanja in dodaja, da bistvo regresa ni v tem, da delavec njegov del porabi pri istem delodajalcu za izdelke ali bone podjetja, tudi če so ti cenejši. Nekatere kolektivne pogodbe, recimo v dejavnosti trgovine, dopuščajo del regresa v materialni obliki, zakon o delovnih razmerjih pa je v tem zelo nejasen, dodaja Zorko: "Delavec je po zakonu upravičen do regresa za letni dopust. In seveda se nekako pojmuje, da je to v denarju."

Pobot regresa je zakonit

Kot so nam povedali v podjetju Sinet, je Inšpektorat RS za delo pri njih pred časom izvedel nadzor in preveril dokumentacijo – konkretno za regres za leto 2016. Na podlagi tega je izrekel globo, na katero pa so se v podjetju pritožili, ker so hoteli – kot so zapisali – enkrat dokončno po sodni poti razčistiti možnost prodaje njihovih izdelkov in storitev zaposlenim po bistveno ugodnejših cenah kot v redni prodaji v trgovinah.

"Poudariti moram, da nihče izmed naših zaposlenih ni za regres dobil sveč ali pa kakršnih koli drugih izdelkov. Pač pa so nekateri zaposleni čez koledarsko leto v podjetju naročali izdelke, ki jih podjetje trži, in sicer po proizvodnih cenah. Delavci so bili ves čas seznanjeni z možnostjo, da se fakture, izstavljene na podlagi nakupov izdelkov, pobotajo z regresom, in sicer v različnih višinah, odvisno od vrednosti nakupov. Nekateri zaposleni so se za to možnost odločili, nekateri zaposleni se niso. Seveda pa so bili vsi vnaprej seznanjeni s to možnostjo," pojasnjuje Barbara Binder iz pravne službe podjetja. Okrajno sodišče v Trbovljah je razsodilo, da je takšna praksa zakonita, in ustavilo postopke inšpektorata.

Da bi dobili denar, so delavci sveče prodajali

Inšpektorat za delo je podjetje Sinet sicer tudi v letih 2013 in 2014 kaznoval zaradi neizplačila regresa, pišejo na portalu ZON. V istem članku, ki je bil objavljen septembra 2015, opozarjajo na to, da so "zaposleni v podjetju Sinet, da bi dobili regres, ki jim pripada, prodajali sveče". Direktor podjetja Stojan Binder se je odzval z besedami: "Ker smo v težkem finančnem stanju, smo našim ljudem ponudili tudi možnost, da vzamejo pri nas sveče, in potem se obveznost in terjatev zapre."

Te so nato res prodajali, da bi prišli do denarja, pravi naš vir: "Prodajali smo jih prijateljem, znancem, sorodnikom. Toliko jih zase ne potrebuješ. Vem za tri, ki so tudi prodajali sveče naokrog." Da so nekateri delavci nagrobne sveče podjetja prodajali na črno in je vsaj to pravno sporno, pa je že druga zgodba, s katero pa se niti vodilni v podjetju niti sodišče niso ukvarjali.

Podrobnosti primera danes ob 16.20 na Prvem programu Radio Slovenija. Vabljeni k poslušanju!

Ko regres nadomestijo nagrobne sveče