Svet Evrope je Slovenijo že večkrat pozval k zmanjševanju vrzeli med zakonodajo in prakso. Foto: EPA
Svet Evrope je Slovenijo že večkrat pozval k zmanjševanju vrzeli med zakonodajo in prakso. Foto: EPA

V poročilu Svet Evrope prav tako državo še naprej poziva tudi k zmanjšanju vrzeli med zakonodajo in prakso pri uporabi madžarščine in italijanščine na določenih območjih. Razkorak nastaja pri delu javnih služb, v gospodarskih in družbenih dejavnostih ter v odnosih z lokalnimi oblastmi, opozarja poročilo o uresničevanju listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih.

Tovrstno priporočilo je Svet Evropi Sloveniji namenil že v predhodnem poročilu leta 2010 in, kot ugotavlja zdaj, kljub nadaljnji zavezanosti države zaščiti in promociji madžarščine in italijanščine ta razkorak ostaja.

Poleg tega pa Svet Evrope v poročilu, ki ga je svet ministrov potrdil pred slabim tednom dni, poziva Slovenijo, naj prizna nemščino, hrvaščino in srbščino kot tradicionalne manjšinske jezike in v sodelovanju z govorci teh jezikov uveljavi ustrezna določila listine.

Glede romskega jezika poročilo ugotavlja, da Slovenija sicer sprejema ukrepe za njegovo zaščito, jo pa kljub temu še naprej poziva, naj učenje romskega jezika in romske kulture razvije na vseh ustreznih ravneh.