Tina Gruden Marucelj. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Tina Gruden Marucelj. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Štiričlansko upravo je treba popolniti, saj je ob koncu lanskega leta odstopil Simon Kardum, ki je menil, da ni več v položaju, ko bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa.

Tina Gruden Marucelj je v svoji viziji zapisala, da bi bilo treba v zavodu uvesti nekakšne normative oziroma načine merjenja učinkovitosti in kakovosti dela. To bi bila po njenem mnenju nujna podlaga za oblikovanje učinkovitih kadrovskih načrtov.

Uskladitev RTV-prispevka z inflacijo bi letno prinesla 29 milijonov evrov več

Svetniki bodo na seji obravnavali tudi predlog statuta zavoda in letno poročilo RTV Slovenija za leto 2023. Prihodki so lani znašali 139,7 milijona evrov, odhodki pa 146,7 milijona evrov. Negativni poslovni rezultat v višini skoraj sedem milijonov evrov je po navedbah zavoda posledica nespremenjene višine RTV-prispevka že vse od leta 2012. Prihodki zavoda tako ne zadoščajo več za pokritje vseh stroškov. V zadnjih letih so namreč občutno narasli stroški dela.

Če bi se višina RTV-prispevka od leta 2012 usklajevala z rastjo inflacije, bi zavodu to na letni ravni prineslo približno 29 milijonov evrov več.

Novi statut

Predlog statuta javnega zavoda, ki bo pred člani sveta, pa predvideva ukinitev informativnega programa drugega televizijskega programa.