Vlada je maja ustanovila strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave Ivan Simič. Foto: Zajem zaslona
Vlada je maja ustanovila strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave Ivan Simič. Foto: Zajem zaslona

V torek so 28 predlogov s področja davkov in 30 predlogov s področja okolja predstavili koalicijskim poslancem, zdaj jih bo proučilo še ministrstvo za finance. Predsednik sveta Ivan Simič meni, da bi vsaj del predlogov lahko sprejeli do konca leta, nekateri, tehnološko in informacijsko bolj zapleteni, pa bi lahko zaživeli s 1. aprilom prihodnje leto.

"Pazili smo, da bi bilo proračunskega izpada čim manj, vendar menimo, da bi z nekaterimi spremembami lahko pridobili kvečjemu več prihodkov," je dejal Simič.

Predlagajo tudi zvišanje odstotka dohodnine, ki ga lahko zavezanci namenijo raznim društvom, in to z 0,5 odstotka na en odstotek, ter zvišanje odstotka, ki bi ga lahko davčni zavezanci namenili za donacije, in sicer na 20 odstotkov.

Za upokojence predlagajo, da po upokojitvi lahko še naprej delajo in ob plači, od katere se obračunavajo vsi davki in prispevki, prejemajo tudi celotno pokojnino.

O predlogu uvedbe socialne kapice za zaposlene z bruto plačo nad 6000 evrov je Simič dejal:. "Če hočemo uvesti kapico, mora biti meja taka, da bo sprejemljiva za vse."

Svet predlaga ukinitev luksuznega davka pri motornih vozilih in uvedbo šestega dohodninskega razreda z davčno osnovo nad milijon evrov, pri katerem bi bila stopnja obdavčitve desetodstotna. S tem svet meri predvsem na športnike, ki sklepajo "dobre pogodbe".

Na področju kriptovalut predlagajo 20-odstotno obdavčitev dobičkov. Za osnovo bi po predlogu sveta vzeli razliko med vrednostjo nakupa kriptovalute in izplačilom na račun. "Za zdaj dajmo obdavčiti tisto, kar lahko," je dejal Simič. Predlagajo tudi, da se rok, po katerem se ne plača dohodnina od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala, skrajša z 20 let na 15 let.

Želijo si znižanja stopnje davka od dohodkov iz kapitala iz 27,5 na 25 odstotkov, pri oddajanju nepremičnin v najem pa zvišanje normiranih odhodkov s 15 na 30 odstotkov in znižanje stopnje dohodnine s 27,5 na 25 odstotkov.

Med drugim predlagajo tudi uvedbo aplikacije, ki bi omogočila boljši pregled ter takojšnjo izdajo odločbe ob prijavah dividend in obresti iz tujine, ter poenostavitev pri izračunu potnih stroškov na delo, in sicer v višini 10 centov na kilometer.

Avtomatizacija izpolnjevanja obrazcev v javni upravi

Na področju gospodarstva predlagajo avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev v javni upravi. "Z matično številko podjetja se izkažemo in na mestu so vsi dokumenti. Želimo tudi zagotoviti vodenje podatkov o poslovnih subjektih v enem registru," je dejal Simič. Med predlogi je naštel tudi uvedbo zlate vizumske sheme, poenostavitev dela od doma in vračila bolniških nadomestil.

Številne ukrepe predlagajo tudi na področju okolja, ti pa gredo predvsem v smeri poenostavitev pri izdaji gradbenih dovoljenj in odpravo birokratskih zapletov.
Trenutno je sicer že v fazi sprejemanja gradbeni zakon in druge uredbe, ki bodo poslovanje na tem področju že poenostavile.

Kritike Levice

Predlogi ukrepov strateškega sveta za debirokratizacijo gredo po oceni Levice v smeri novih davčnih odpustkov za bogate. Namesto tega bi morali po njihovem mnenju zagotoviti nove davčne prilive, ki ne bodo bremenili najšibkejših, temveč premoženje bogatih in dobičke korporacij.

Namesto da bi poskrbeli za 90.000 brezposelnih, svet skrbi usoda peščice lastnikov luksuznih vozil, zato predlagajo ukinitev luksuznega davka pri motornih vozilih, ter usoda peščice milijonarjev, zato predlagajo uvedbo šestega dohodninskega razreda z davčno osnovo nad milijon evrov.

Strateški svet predlaga tudi dvig splošne dohodninske olajšave s 3500 na 4000 evrov, kar bi, kot so poudarili v Levici, v največji meri koristilo zavezancem z najvišjimi dohodki, prav nič pa najrevnejšim zavezancem, ki že v trenutni ureditvi uporabljajo povišano splošno olajšavo, ki znaša več kot 4000 evrov.

"Namesto da bi mladim in drugim socialno ogroženim priskrbeli dostojna in cenovno dostopna stanovanja, bodo znova poskrbeli za lastnike nepremičnin, ki služijo z oddajanjem. Tem se bo znižala tako davčna osnova kot davčna stopnja, pri čemer se bo zato davek v največji meri znižal tistim, ki z oddajanjem zaslužijo največ, v najmanjši meri pa tistim, ki z oddajanjem zaslužijo najmanj," so navedli.

Kritični so tudi do predlagane uvedbe socialne kapice za plače nad 6000 evrov bruto. "Na račun odpustkov bogatim bodo torej osiromašili javno zdravstveno in pokojninsko blagajno, in to v času, ko se zaradi epidemije in gospodarske krize soočata z drastičnim izpadom dohodkov," so navedli.

Po njihovi oceni je eden redkih predlaganih ukrepov, ki pomeni korak v pravo smer, 20-odstotna obdavčitev dobičkov fizičnih oseb od trgovanja s kriptovalutami. Ti do zdaj v nasprotju z dobički iz trgovanja z delnicami ali drugimi vrednostnimi papirji sploh niso bili obdavčeni.

Predlogi za manj birokratsko državo