Predstavniki SD-ja so zborovali na Šmarjetni gori. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki SD-ja so zborovali na Šmarjetni gori. Foto: MMC RTV SLO

Si me pomiril, da me abraham čaka šele pri 60. Pazi, to je dober PR za pokojninsko reformo!

Premier in predsednik SD-ja Borut Pahor
Upokojenki
Sindikati menijo, da bi moral biti edini kriterij za upokojitev delovna doba. Foto: MMC RTV SLO

Abrahama bi morali danes praznovati pri 60. letih, ne pri petdesetih, če se lahko figuaritvno izrazim.

Minister Ivan Svetlik
Delavci
Minister Svetlik je med drugim omenil možnost olajšav za fizične delavce, ki so zgodaj vstopili na trg dela. Foto: MMC RTV SLO

Socialni demokrati so o modernizaciji pokojninskega sistema pri nas razpravljali na Šmarjetni gori pri Kranju. Pahor je strankarske kolege pozval k podpori reforme, ki jo pripravlja ministrstvo za delo, in jih opozoril, da so skupaj s koalicijskimi partnerji vodenje države prevzeli, ko se sprejemajo dolgoročne odločitve o prihodnosti slovenske države in družbe.

Dodal je še, da se je v preteklosti odlašalo z bolečimi in nepriljubljenimi reformami, ker pač niso bile nujno potrebne; a zdaj ti ukrepi pomenijo priložnost, da Slovenija naredi potrebne "domače naloge", ki jo bodo postavile v družbo najbolj dinamičnih in hitro razvijajočih se gospodarstev Evrope.

Pahor dopušča možnost, da se javna razprava podaljša za od deset do petnajst dni po 24. aprilu, a le, če bo od socialnih partnerjev dobil znak, da so še mogoči vsebinski pogovori. V nasprotnem primeru bo vlada reformo poslala v DZ, je dejal.

Pahor je opozoril še, da so Slovenijo pripeljali do tega, da bo letos imela določeno gospodarsko rast, prav tako se je znižala stopnja brezposelnosti; upa, da bo anketna brezposelnost do božiča padla pod sedem odstotkov.

Poleg tega je premier napovedal, da bo treba za pol odstotka zmanjšati deficit, pri čemer bodo, če bo potrebno, krčili javno porabo in izvedli rebalans proračuna.

Svetlik: Za kompromis je še dovolj prostora
Minister za delo Ivan Svetlik je med drugim dejal, da je za dosego kompromisa še dovolj prostora, saj bi lahko po njegovih besedah nekoliko ublažili prehodna obdobja in umirili sistem bonusov ter malusov. Omenil je tudi možnost dodatnih olajšav za posamezne skupine, denimo fizične delavce, ki so zgodaj vstopili na trg dela. Meni, da bi bil odstop od reform neodgovoren do mlajše in srednje generacije.

Pavlica: Reforma ne sme prestrašiti ljudi
Državni sekretar v kabinetu premierja Miloš Pavlica je dejal, da, čeprav se stranka zaveda, da je reforma zaradi dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema potrebna, ta ljudi ne sme prestrašiti. Zato bi morala biti vpeljana postopno, tako da bi bila sprejemljiva tudi za socialne partnerje, je še dejal. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo z njimi soglasje našli: "Verjamem v zdravo pamet."

Na konferenci sta sodelovala tudi predsednica parlamentarnega odbora za delo in predsednica strankinega sveta za delo, Andreja Črnak Meglič in Tine Stanovnik, ki je sodeloval v delovni skupini za pripravo izhodišč za novi pokojninski zakon. Črnak Megličeva je med drugim opozorila na pogled mlajše generacije in na potrebo, da ta zaupa v pokojninski sistem. Spomnila je, da gre za vzajemnostni sistem, pri čemer bi se morala po njenem mnenju generacija, ki se zdaj bliža upokojitvi, znebiti egoizma.

Prav tako je bilo na srečanju navzočih več poslancev SD-ja, pa tudi ministra za finance in za promet Franc Križanič in Patrick Vlačič.

V pokoj še pozneje
Znano je, da novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvideva zvišanje starosti, potrebne za starostno upokojitev, na 65 let za moške in 63 let za ženske, pri čemer naj bi za izračun pokojninske osnove namesto zdajšnjih 18 let upoštevali katerih koli 34 let zavarovanja. Predlog zakona je v javni razpravi od 24. marca, veljati pa naj bi začel z letom 2011.

Sindikati so že izrazili svoje nestrinjanje s predvidenimi spremembami. Menijo, da je edino ustrezno merilo za upokojitev delovna doba, ne pa starost zavarovanca. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so že napovedali, da bodo ob sprejetju novosti zahtevali naknadni zakonodajni referendum.

Si me pomiril, da me abraham čaka šele pri 60. Pazi, to je dober PR za pokojninsko reformo!

Premier in predsednik SD-ja Borut Pahor

Abrahama bi morali danes praznovati pri 60. letih, ne pri petdesetih, če se lahko figuaritvno izrazim.

Minister Ivan Svetlik