Svetlik prvič sliši, da se ga omenja kot mandatarja v morebitni tehnični vladi. Foto: MMC RTV SLO
Svetlik prvič sliši, da se ga omenja kot mandatarja v morebitni tehnični vladi. Foto: MMC RTV SLO

S premierjem se povsem ujameva v pogledu, da je treba imeti pred očmi vsaj srednjeročni interes ljudi. Tudi za ceno izgube oblasti.

Ivan Svetlik

Minister Ivan Svetlik je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedal, da bodo "vsem tistim, ki so danes v težkem socialnem položaju", ta položaj izboljšali. Ob tem je kot enega izmed mogočih instrumentov izpostavil tudi draginjski dodatek. "Vendar je tukaj problem, da je proračun kratek," priznava Svetlik.
Padec pokojninske reforme je ocenil kot neodgovorno ravnanje zlasti koalicijskih in delno tudi opozicijskih strank. V tem primeru bi si Svetlik vzel dolg premislek, ali je še koristno delovati v taki vladi. Na ključnih projektih bi bilo treba preizkusiti tudi to, ali Borut Pahor še uživa zaupanje parlamenta.
DeSUS preveč pristranski
S Svetlikovega stališča DeSUS z nasprotovanjem pokojninski reformi preveč poudarja interese upokojencev, nekoliko manj oz. premalo pa interese skorajšnjih upokojencev in mladih generacij. Po njegovih besedah je zveza društev upokojencev pri formuli za usklajevanje pokojnin previdnejša od Karla Erjavca, saj se zavedajo, da bi bilo lahko na primer usklajevanje pokojnin z inflacijo v prihodnosti bolj ugodno od usklajevanja s plačami.

Minister je prepričan, da bi v tem trenutku vlada morala najprej preveriti, ali je dovolj zrela, da sploh gre v reforme, saj nima zelo velike večine. Če bi reforme na sredi poti propadle, bi bil to za državo velik poraz, odgovornost pa nosijo koalicijske stranke, z DeSUS-om vred, je poudaril Svetlik.

Če ne uspejo, tudi odstop?
Kot je dejal minister Svetlik, je vladi uspelo relativno dobro ublažiti pritiske krize, zlasti na socialnem področju. "Včasih se sprašujem, ali ni bila blažitev krize prevelika in se ljudem to dozdeva kot nekaj samoumevnega. Edina možnost, ki jo imamo, da nekaj pokažemo, pa je ta, da izpeljemo strukturne spremembe, in če nam to pri ključnih projektih ne uspe, potem ne vem, ali ima smisel vztrajati," je ocenil.

Napovedal je, da bodo zagotovo sprožili tudi ustavno presojo posledic referenduma o pokojninski reformi, ki so ga napovedali sindikati.

Pri brezposelnosti pomaga demografija
Glede zmanjševanja brezposelnosti ima vlada po njegovih besedah na voljo zgolj instrumente za podporo in blaženje ekonomske krize. Letos smo priča izjemno pozitivnim trendom, ob normalni gospodarski rasti pa bi lahko zmanjšali absolutno število brezposelnih, k čemur bo pripomogla tudi demografska slika, je dejal Svetlik. Na trg namreč prihajajo številčno precej manjše generacije od tistih, ki bodo šle v pokoj.

S premierjem se povsem ujameva v pogledu, da je treba imeti pred očmi vsaj srednjeročni interes ljudi. Tudi za ceno izgube oblasti.

Ivan Svetlik