Na novinarski konferenci ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je minister, ki opravlja tekoče posle Ivan Svetlik predstavil delo v mandatu 2008-2011. Foto: MMC RTV SLO
Na novinarski konferenci ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je minister, ki opravlja tekoče posle Ivan Svetlik predstavil delo v mandatu 2008-2011. Foto: MMC RTV SLO

Vse evropske države so šle skozi krizo in mi smo to vprašanje uspešno obvladali.

Ivan Svetlik

Med ukrepi, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sprejelo za blažitev krize, je Svetik na novinarski konferenci med drugim navedel zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa in zagotavljanje neomejenega obsega socialnih pravic večjemu številu upravičencev.

Omenil je tudi zakon o minimalnli plači, s katerim so po njegovih besedah dosegli dvig plač za več kot 22 odstotkov.

"Z zakonom o malem delu bi lahko ustvarili več delovnih mest"
Minister, ki opravlja tekoče posle, je izrazil obžalovanje nad zavrnjenim zakonom o malem delu s katerim bi po njegovih besedah lahko ustvarili več delovnih mest in več dotoka v državne blagajne, hkrati pa bi tudi študentje imeli več pravic, kot pa jih imajo zdaj.

Na drugi strani pa je Svetlik zadovoljen z rešitvijo vprašanja zaposlovanja tujcev. Zakon o delu in zaposlovanju tujcev, ki so ga sprejeli, omogoča večjo varnost in liberalnejši režim, je poudaril in dodal, da daje podlago za lažje urejanje bivanjskih razmer. "To je bil vseskozi tudi problem. Področje smo uredili v tem smislu, da je položaj tujih delavcev enak, kot je položaj domačih delavcev," je prepričan.

Projekta za vpeljavo strukturnih sprememb
Kot dva ključna projekta je Svetlik izpostavil zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju s katerim smo želeli z daljšo aktivnostjo ustaviti padanje padavin. "Zakon je bil na referendumu zavrnjen, zato se padanje nadaljuje," je opozoril.

Drugi projekt pa je družinski zakonik. Poleg nove socialne zakonodaje sta to največja projekta, s katerima so želeli vpeljati strukturne spremembe, je poudaril minister.

Glavni izziv v prihodnje: kako varčevati in hkrati ohraniti socialne pravice
Svetlik delo ministrstva ocenjuje kot uspešno. " V tem času sem spoznal, da se v javni upravi dela veliko, kakovostno, in to so naši delavci dokazali," je poudaril. Kot dokaz za to pa je dodal, da jim je uspelo zaščiti socialno državo, zaščitili so socialno varnost prebivalcev in pripravili pa so tudi ključne strukturne reforme.

"Pred Slovenijo bo v prihodnjem letu glavni izziv, kako varčevati, ne da bi bilo treba žrtvovati katero od socialnih pravic. Moja bojazen je, da bo prišlo do nekaterih omejitev, ki se jim bo zelo težko izogniti zaradi omejitev sredstev proračuna," je ob koncu še opozoril Svetlik.

Vse evropske države so šle skozi krizo in mi smo to vprašanje uspešno obvladali.

Ivan Svetlik