Ljubljanski nadškof Anton Stres bo vigilijo vodil v ljubljanski stolnici ob 20.00. Foto: Bobo
Ljubljanski nadškof Anton Stres bo vigilijo vodil v ljubljanski stolnici ob 20.00. Foto: Bobo
Pirhi
Na veliko soboto verniki pripravijo velikonočne jedi, med katerimi so tudi šunka, hren, potica in pirhi. Foto: Reuters
Velikonočno bdenje v Vatikanu
Velikonočno voščilo Antona Stresa, ljubljanskega nadškofa in metropolita
Velikonočno voščilo Geze Erniša, evangeličanskega škofa
Slikovitost velikonočnega obredja

Geza Erniša, evangeličanski škof, pa je med drugim dejal, da naj praznovanje velike noči daje moč, da "naše hladno srce postane toplo" in da naj se "naše oči odprejo za potrebe sočloveka".

Letos hkrati praznujejo vsi kristjani
Letos veliko noč, največji krščanski praznik, večina kristjanov praznuje skupaj. Katoličani, evangeličani in pravoslavci, ki uporabljajo julijanski koledar, so se na veliko soboto spominjali Jezusa v Božjem grobu in pripravljali velikonočne jedi. Katoličani in pravoslavci pa so pravo praznovanje velike noči začeli zvečer, z vigilijo.

Vabljeni k ogledu

.

Prisluhnite velikonočnim voščilom ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa in evangeličanskega škofa Geze Erniše, v pripetih videoposnetkih.

Na veliko soboto verniki pripravijo velikonočne jedi, med katerimi so tudi šunka, hren in potica, ki simbolizirajo Kristusovo telo, žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, in trnjevo krono. Velikonočne jedi bodo verniki odnesli k blagoslovu.

Zakuri se velikonočni ogenj ...
Velika sobota pred največjim krščanskim praznikom je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor so ga prenesli na veliki petek. Zgodaj zjutraj so duhovniki blagoslovili velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo ter pokropijo domove.

Iz poslanice ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa:

.

Na veliki petek je svet zajela tema in tudi nam se marsikateri dan v življenju podoben velikemu petku. Toda svetloba velikonočnega jutra, kot pojemo pri velikonočnem bogoslužju, preganja zlobo in temo, naj ob letošnjih velikonočnih praznikih obsije tudi našo življenjsko pot, posebej tistih med nami, ki jih tarejo preizkušnje, izgube in strah. Utrdi naj nas v vedrem zaupanju in pogumnem prizadevanju za vse dobro med nami.


Iz poslanice evangeličanskega škofa Geze Erniše:

.

Praznovanje letošnje velike noči naj nam da moči, da postane naše hladno srce toplo, da naša vera postane živa, da se naše oči odprejo za potrebe sočloveka in da nas naše noge popeljejo tja, kjer moramo uresničevati našo človeškost. To pa je tu v tem svetu.

Tudi evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, ki prinaša svetlobo in napoveduje veselje. Pripravijo jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, a jih ne blagoslovijo.

... začenjajo se vigilije
Zvečer so verniki začeli obrede velikonočnega bedenja, pri katerem imata poseben pomen hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in obnovitev krstnih zaobljub.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je vigilijo vodil v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof Marjan Turnšek pa v mariborski stolnici. Papež Benedikt XVI. je vodil velikonočno vigilijo v baziliki sv. Petra.

Jutranje bogoslužje pravoslavcev ob polnoči
Opolnoči se bo tudi za pravoslavne kristjane z bogoslužjem začelo praznovanje velike noči. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Boškovič bo opolnoči vodil bogoslužje v ljubljanski pravoslavni cerkvi. Veliko noč namreč letos na isti dan kot katoličani in evangeličani obhajajo tudi pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar.

Velikonočno bdenje v Vatikanu
Velikonočno voščilo Antona Stresa, ljubljanskega nadškofa in metropolita
Velikonočno voščilo Geze Erniša, evangeličanskega škofa
Slikovitost velikonočnega obredja