Osem od 14 svetnikov občine Komenda poziva župana, naj odstopi. Foto: BoBo
Osem od 14 svetnikov občine Komenda poziva župana, naj odstopi. Foto: BoBo
Tomaž Drolec, župan občine Komenda
Sredstva za izplačilo naj bi imel Drolec še od obrti, ki mu je dve desetletji cvetela, sicer pa sta s soprogo lastnika hiše z večjim zemljiščem, parcele v Barbarigi in okrog sto kvadratnih metrov velikega stanovanja v starem delu Ljubljane. Foto: BoBo
Morajo župani res "podmazati" uradnike?

Pred tiskovno konferenco je osem od 14 svetnikov občine Komenda župana pozvalo k odstopu. "Potek dogodkov - medijskih razkritij in samopriznanja župana Tomaža Drolca - nas utrjuje v prepričanju, da je župan izgubil potrebno politično legitimnost. S svojimi dejanji in priznanji je pokazal, da ne loči pravnih norm županovanja od nepravnih, oziroma da si svoje poslanstvo, za katerega je prejel mandat občanov, razlaga po svoje," je osem svetnikov občine Komenda zapisalo v pozivu k odstopu. Izjavo so med drugimi podpisali svetniki SLS, SDS, NSi in dveh list, je poročal portal finance.si.

Ob političnem bankrotu in izgubljeni kredibilnosti med ljudmi ga pozivajo k spoštovanju moralnih in etičnih norm, ki veljajo v evropskih demokratičnih državah. Poziv svetnikov je Drolec na konferenci zavrnil.

Podkupovanje sprva priznal, zdaj ga zanika
"Nikoli nisem podkupoval državnih uradnikov. Na kaj takega nisem niti pomislil," je že v nedeljo izjavil Drolec.

V primeru posnetka pogovora z občinskimi svetniki na temo gradnje Podjetniške cone Komenda, v katerem je omenjal plačilo v višini 16.000 evrov, je po besedah Drolca šlo za odločitev, da zunajsodno razrešijo težave glede pridobitve soglasij denacionalizacijskih upravičencev in na ta način omogočijo realizacijo projekta.
Denar naj bi izplačal petim dedičem po Andreju Mejaču, in sicer iz lastnega žepa, ker država ni uspela denacionaliziranega vrniti v celoti. Investitor naj bi mu denar povrnil, čeprav nima nobenega dokumenta, ki bi potrjeval izplačilo 16.000 evrov iz lastnega žepa, je povedal župan.
Da se je pri tem "počutil kot mafijec", je v posnetem pogovoru povedal, ker česa takega do zdaj ni še nikoli počel in se mu je način zdel nenormalen. Sredstva za izplačilo je sicer imel še od obrti, ki mu je dve desetletji cvetela.
Morebitnih preiskav dela občine se Drolec veseli
Z morebitnimi preiskavami dela občine še ni seznanjen, se jih pa Drolec veseli, saj je prepričan, da bodo še enkrat potrdile zakonitost in transparentnost dela občine. Vsi dosedanji pregledi delovanja namreč niso pokazali nepravilnosti, je še povedal.
Drolec je še potrdil, da je v preteklosti kupil neko zemljišče in ga z občinskim odlokom pozneje spremenil v zazidljivega, vendar je to storil kot eden "izmed stotih". Hkrati je zatrdil, da še nikoli od nobenega občana ni vzel provizije, niti ni v še kakšnem primeru segel v lastni žep in tako omogočil kakega projekta.

Ker mu je kar nekaj medijev in fizičnih oseb z lažnimi navedbami in žaljivimi obdolžitvami povzročilo osebno in politično škodo, je Drolec za zastopanje v zvezi s tem postopkom danes pooblastil odvetniško družbo Čeferin.

Morajo župani res "podmazati" uradnike?