Matic Munc meni, da je pravna država zatajila. Foto: MMC RTV SLO
Matic Munc meni, da je pravna država zatajila. Foto: MMC RTV SLO

Napovedali so tudi pritožbo na sodbo slovenjgraškega sodišča, saj menijo, da gre pri tej zgodbi za sistemsko korupcijo. Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je namreč očeta koroške deklice Boštjana Kakerja v četrtek obsodilo na triinpolletno zaporno kazen zaradi odvzema mladoletne hčerke in zanemarjanja otroka. V psihosocialni Svetovalnici Akcija! so nad višino kazni razočarani in tudi opozarjajo, da je Kaker po devetih mesecih pripora v zelo slabem stanju.

Munc: Poraz pravne države
"Za zaščito otroka je uporabil skrajno silo, ker pristojni organi niso opravili svoje naloge," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril vodja omenjene svetovalnice Matic Munc.

Sodbo sodišča zoper Kakerja označuje kot poraz njihovih prizadevanj in pravne države, saj dokazi in argumenti niso bili slišani, poleg tega pa sodba po njihovem mnenju brez dokaza govori o zanemarjanju otroka.

S primerom so se po besedah Munca obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in čakajo odgovor. Ob tem zagotavlja, da bi bila deklica že doma, če bi njena mati umaknila izvršbo oziroma ne bi več zahtevala, da je deklica pri njej, torej v okolju, v katerem je bila po mnenju dekličinega očeta zlorabljena. To, da je deklica lahko mrtva, pa so po besedah Munca podle laži.
Skrbništvo materi – izvirni greh
Izvirni greh celotne zgodbe je, tako pravi Munc, v civilnem postopku dodelitve deklice v skrbništvo materi. Ponovil je, da so se pri deklici pojavile motnje, kazali so se sumi spolne zlorabe, v njeni krvi naj bi našli alkohol, vendar odgovorni organi po njegovih trditvah tega niso raziskali. Prav tako deklice niso zaslišali in je noben izvedenec ni pregledal, zatrjuje Munc, možnosti za preiskavo spolne zlorabe pa so vse manjše.

Po njegovem prepričanju smo v primeru koroške deklice priča sistemski korupciji sodstva, centrov za socialno delo in policije, vpletena pa je tudi nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Ta je zdaj odvetnica dekličine mame. Gre za "korupcijo v smislu uslug, ko roka roko umije", je prepričan Munc.

Ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča poziva, da ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Med drugim računa na pobudo za revizijo dela tožilstva v tem primeru in na revizijo drugih postopkov.