ZSSS je pred parlamentom opozarjal na pravice delavcev, predvsem tistih, ki iščejo prvo zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS je pred parlamentom opozarjal na pravice delavcev, predvsem tistih, ki iščejo prvo zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
Evropa bo sprejela konvencijo o dostopu do uradnih dokumentov Sveta Evrope. Foto: EPA
Državna proslava, za katero je scenarij napisal Drago Jančar, se bo osredotočila na politične zapornike v Sloveniji po letu 1945. Foto: RTV SLO
Semolič o manifestaciji pred DZ-jem

Deklaracija naj bi predstavljala skupen ideal, da bi družba in posamezniki razvijali spoštovanje do teh pravic in svoboščin. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je zato spomnila, da si moramo vsi prizadevati za prepoznavanje kršitve pravic in narediti vse, da bi jih zmanjšali.

Človekove pravice izhajajo iz dostojanstva, ki je lahko prizadeto zaradi zelo različnih dejavnikov, med katerimi so nasilje, revščina in onesnaževanje okolja, je dejala varuhinja in opozorila, da tudi prebivalci Slovenije občutijo kršitve osnovnih človekovih pravic.

Pravica dostopa do informacij javnega značaja je človekova pravica
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ob dnevu človekovih pravic posebej izpostavila pomen pravice dostopa do informacij javnega značaja kot temeljne človekove pravice ter vse pomembnejšo pravico do varstva osebnih podatkov. S sprejetjem evropske konvencije o dostopu do uradnih dokumentov Sveta Evrope bo pravica dostopa do informacij javnega značaja prvič postala mednarodno priznana človekova pravica, je dejala Pirc Musarjeva.

Kakšno je vaše mnenje o stanju na področju človekovih pravic v Sloveniji? Vabimo vas, da svoje mnenje izrazite v blogu ali pa o tej temi razpravljate na forumu.

Sindikati opozarjajo na položaj mladih delavcev
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pred državnim zborom pripravila polurno mirno manifestacijo, s katero so želeli opozoriti na probleme delavcev, predvsem mladih. Delodajalci ponujajo zelo negotove oblike dela, kar vnaša v življenje mladih negotovost, je prepričan predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Po njegovem mnenju je dan človekovih pravic priložnost, da na položaj iskalcev prve zaposlitve opozorijo parlament in širšo javnost.

Predstavnike ZSSS-ja je nato sprejel predsednik parlamenta France Cukjati, ki je povedal, da bi bilo treba ustvariti takšne pogoje dela, s katerimi bi bili delodajalci motivirani za zaposlovanje mladih za nedoločen čas.

Prvič dve državni slovesnosti
V počastitev današnjega dneva bosta potekali dve slovesnosti. Varuhinja bo v Vili Podrožnik sprejela predstavnike pomembnih institucij, vlada pa je pripravila prvo državno slovesnost ob tem dnevu z naslovom Izginuli spomin. Tema proslave, ki si jo ob 20.00 lahko ogledate tudi v neposrednem prenosu na prvem programu TV Slovenija, bodo politični zaporniki po letu 1945, slavnostni govornik pa bo premier Janez Janša.

Številne prireditve po Sloveniji
Številne prireditve pa bodo pripravile tudi druge organizacije. V Cankarjevem domu je bila konferenca z naslovom Raznolikost je bogastvo družbe, na kateri je spregovoril tudi novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk. Poudaril je, da uresničevanje človekovih pravic zahteva angažiranje celotne civilne družbe in da je raznolikost dejansko bogastvo in ne breme družbe. Türk se je nato sešel še s predstavniki Amnesty International, ki so mu izročili poseben memurandom. Razne prireditve pa bodo potekale tudi v ostalih mestih po Sloveniji.

A. S.

Semolič o manifestaciji pred DZ-jem