Stopnja revščine se je v Sloveniji zvišala za odstotno točko. Pomoč iščejo tudi zaposleni. Foto: BoBo
Stopnja revščine se je v Sloveniji zvišala za odstotno točko. Pomoč iščejo tudi zaposleni. Foto: BoBo
Generalna skupščina ZN-a je 17. oktober razglasila za mednarodni dan boja proti revščini leta 1992 zato, da bi opozarjali na vprašanje revščine po svetu in spodbudili dejavnosti za njeno zniževanje. Foto: EPA

Dan boja proti revščini poteka pod geslom Ne pozabimo na nikogar: v boju proti skrajni revščini razmišljajmo, odločajmo in delujmo skupaj. Združeni narodi poudarjajo, da prepad med bogatimi in revnimi spodkopava družbeni sistem in povzroča nestabilnost.

"V državah v razvoju 1,2 milijarde ljudi živi z manj kot 1,25 dolarja na dan, 2,4 milijarde pa jih živi z manj kot dvema dolarjema na dan," je spomnil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Države je pozval, da si s skupnimi močmi odločno prizadevajo izkoreniniti revščino. "Naš cilj mora biti blaginja za vse, ne le za nekatere," je poudaril.

V Sloveniji vse več revščine
V Sloveniji je po statističnih podatkih za leto 2013 pod pragom tveganja revščine živelo 14,5 odstotka ljudi, kar je za eno odstotno točko več kot leta 2012. Zvišala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, in sicer z 19,6 na 20,4 odstotka.

"Zvišanje stopnje revščine za eno odstotno točko pomeni alarm," je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je opozorila, da podatki veljajo za leto 2013, upoštevani pa so dohodki za leto 2012.

"Revščina se je glede na te podatke najbolj povečala v družinah z vzdrževanimi člani. Vendar pa so spremembe socialne zakonodaje, ki so začele veljati januarja in septembra letos, naslovile prav to skupino. Že prej smo se zavedali, kaj je treba storiti, tako da so rešitve začele veljati še pred objavo podatkov o revščini za leto 2013," je poudarila.

Med prejemniki pomoči tudi zaposleni
Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas medtem ugotavljata, da so med prejemniki njihove pomoči tudi zaposleni ljudje z nizko plačo ali pa plače sploh ne dobijo.

14,5 odstotka Slovencev pod pragom revščine
14,5 odstotka Slovencev pod pragom revščine