Nigerijski pirati v delti Nigra. Foto: EPA
Nigerijski pirati v delti Nigra. Foto: EPA

Kot še poroča Radio Slovenija, družine ugrabljenih o dogajanju sproti obveščajo, vendar informacij, ki bi lahko ogrozile reševanje, ne dajejo. Švicarski lastniki ladje zagotavljajo, da je njihova glavna skrb varnost ugrabljene posadke.

Švicarski spletni portal 20 minuten je medtem poročal, da si švicarsko podjetje v sodelovanju z oblastmi prizadeva za čimprejšnjo varno izpustitev ugrabljenih članov posadke.

Nigerijske oblasti so v ponedeljek obljubile, da bodo storile vse, da bodo osvobodile dvanajst članov posadke. Nigerijska agencija za morsko varnost in administracijo NIMASA je sporočila, da je začela postopke iskanja in posledično reševanja posadke. Dakuku Peterside, izvršni direktor NIMASE, je v Lagosu v izjavi za medije dejal, da agencija dela vse, da bi "našla in osvobodila" zajeto posadko. "Piratstvo v Gvinejskem zalivu je velik izziv in odločeni smo, da se bomo z njim spopadli," je še dejal Peterside in obljubil ničelno strpnost.

Gvinejski zaliv – žarišče piratstva
V Nigeriji so ugrabitve pogost pojav, zlasti na z nafto bogatem jugu, kjer so tarča nepridipravov vidni posamezniki, člani njihovih družin in tuji delavci. Gvinejski zaliv v zadnjih letih postal svetovno žarišče piratstva. Mednarodni pomorski urad je konec julija sporočil, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta po svetu šest ugrabitev ladijskih posadk, vse so se zgodile v Gvinejskem zalivu.

Ladjo Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping so pirati napadli v soboto, medtem ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt. Napad se je zgodil približno 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti. Pirati so na ladjo prišli z daljšimi lestvami. Nato so uničili večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke. Poleg državljana Slovenije je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH-a, Romunije in Ukrajine.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v ponedeljek potrdili, da je med ugrabljenimi tudi slovenski državljan. Kot so dodali, podrobnejših podatkov na zahtevo svojcev ugrabljenega pomorščaka in ladjarja ne morejo posredovati. Na Sindikatu pomorščakov Slovenije so o ugrabitvi izvedeli iz medijev, a so povedali, da ladjar običajno takšne primere rešuje zelo diskretno in stran od oči javnosti. Ob tem so izrazili upanje, da se bo zadeva čim prej srečno rešila.

Talci nigerijskih piratov so nepoškodovani
Vseh 12 članov ugrabljene posadke se počuti dobro
Talci nigerijskih piratov so nepoškodovani
Vseh 12 članov ugrabljene posadke se počuti dobro