Foto: Pexel
Foto: Pexel

Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov, ki deluje v okviru sindikalne konference visokega šolstva in znanosti v okviru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kot nujno potreben ocenjuje dvig začetne osnovne plače mladih raziskovalcev (VII/2) in asistentov (VII/2) na vsaj 35. plačni razred oziroma s 1. aprilom letos na 36. plačni razred, so sporočili predstavniki aktiva.

Po njihovih navedbah so mladi raziskovalci in asistenti na področju raziskovalne dejavnosti in visokega šolstva ena izmed najbolj ranljivih in izkoriščanih skupin zaposlenih, kar se odraža tudi skozi plačna razmerja v primerjavi z ostalimi poklicnimi skupinami. Temeljno poslanstvo mladih raziskovalcev in asistentov je aktivno raziskovalno delo na različnih raziskovalnih področjih, kar je ključnega pomena za razvoj raziskovalne dejavnosti pri nas in ne nazadnje njen razvoj, prihodnost, so pojasnili.

Sorodna novica Po napovedi protestnega shoda na pogajanjih o plačah pomočnic vzgojiteljic vendarle napredek

Zato bi morali visokošolski zavodi in raziskovalne organizacije pridobivati najboljši kader za posamezna področja, vendar so zaradi nizkega vrednotenja izhodiščnih plačnih razredov, kot poudarjajo, priča vedno večjemu pomanjkanju tako mladih raziskovalcev kot asistentov ter njihovemu opuščanju raziskovalne kariere.

Na zadnjih pogajanjih ta teden so pogajalci dosegli pomemben korak naprej. Poleg plač pomočnic vzgojiteljic in četrtega naziva v šolstvu so se dogovorili tudi o reševanju plačnih nesorazmerij mladih raziskovalcev. Pred napovedanimi pogajanji za ponedeljek v Svizu pričakujejo pisni predlog vladne strani. Pogajanja se nadaljujejo, v reševanje plač mladih raziskovalcev in asistentov pa se je vključil tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki se v okviru razrešitve svojih stavkovnih zahtev ločeno pogaja z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.