Rektor mariborske univerze Igor Tičar poziva sindikata SVIZ ni želel komentirati. Foto: BoBo
Rektor mariborske univerze Igor Tičar poziva sindikata SVIZ ni želel komentirati. Foto: BoBo

SVIZ je Tičarja že v preteklosti pozval, naj ukrepa zoper Teodorja Lorenčiča, ko je ta še bil glavni tajnik rektorata. Takrat so zaposleni na rektoratu v pismu Lorenčiča obtožili spolnega nadlegovanja, poniževanja zaposlenih, vulgarnega obnašanja, spornih premestitev in spornega ocenjevanja za delovno uspešnost.

Rektor je takrat po pozivu SVIZ-a imenoval komisijo, ki je ugotovila, da je Lorenčič ustvaril sovražno in žaljivo delovno okolje. Zato so pri SVIZ-u pričakovali, da se bo rektor odrekel Lorenčičevim uslugam, ta pa ga je imenoval na položaj pomočnika glavnega tajnika za odnose z javnostmi in promocijo.

Rektor ne komentira poziva
"Ta gesta pove vse o odgovornosti rektorja, ki bi moral biti prvi skrbnik ugleda akademske ustanove in bi bil dolžan zaščititi žrtve sovražnega in žaljivega ravnanja, namesto tega pa je zaščitil storilca in mu namenil celo vodstveno delovno mesto," so ogorčeni v sindikatu
. Obenem dodajajo, da je bilo nekaj floskul o političnem preganjanju dovolj, da je Lorenčič izničil ugotovitve komisije, medtem ko sta zaposlena na rektoratu, ki sta nanj opozorila, sedaj ostala brez služb.

Tičar je v odzivu zapisal, da "destruktivnih sindikalnih pozivov ne bo komentiral."