Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in vlada so v četrtek potrdili spremembe in dopolnitve stavkovnega sporazuma, ki so ga predstavniki Sviza in vladna pogajalska skupina parafirali 10. januarja. Vsebino dogovorjenega je glavni odbor sindikata zdaj podrobneje predstavil v obvestilu sindikalnim zaupnicam in zaupnikom, ki so ga objavili tudi na spletni strani sindikata.

Dogovorjena zvišanja plač zdaj od 1. januarja 2025

Zapisali so, da v zameno za vsebinske izboljšave za dobrih devet mesecev, do 13. septembra, prelagajo pravico do ločenih pogajanj. Posledično so preložili tudi datum začetka izplačevanja dogovorjenih zvišanj, in sicer na 1. januar 2025. So pa tokrat ta datum bistveno jasneje definirali in bo veljal tudi v primeru, če novi plačni sistem ne bi bil vzpostavljen, so navedli.

V stavkovnem sporazumu, ki ga je Sviz z vlado sklenil 15. marca lani in z njim takrat zamrznil splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, je sicer sindikatu uspelo zagotoviti premik orientacijskih delovnih mest učitelj s 33. plačnega razreda na 37. plačni razred in docent z doktoratom znanosti s 47. na 51. plačni razred. Obe delovni mesti bi po navedbah sindikata morali služiti kot orientacija za zvišanja vseh drugih delovnih mest strokovnih delavk in delavcev, od vrtca do univerze, a so v Svizu in vladi različno interpretirali sicer ohlapno formulacijo iz sporazuma, ki pravi, da se bodo uvrstitve preostalih delovnih mest dogovorile ob "upoštevanju strokovno utemeljenih razmerij do orientacijskih delovnih mest" učitelj in docent.

Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij iz lanskega septembra je tako po navedbah Sviza radikalno posegel v obstoječa razmerja, vlada pa je med drugim bistveno zmanjšala razkorake med strokovnimi nazivi. S spremenjenim stavkovnim sporazumom se bo vlada zavezala, da ostanejo v stebrnih pogajanjih razkoraki med izhodiščnim plačnim razredom, nazivom mentor in nazivom svetovalec nespremenjeni.

Prav tako so se pri nekaterih konkretnih delovnih mestih dogovorili o razmerjih, ki se bodo upoštevala, dosegli so soglasje glede oblikovanja novih delovnih mest ter prenosu nekaterih delovnih mest iz plačne skupine J v plačno skupino D. V sporazumu pa je zagotovljeno tudi, da se bo v stebrnih pogajanjih znova opravila primerjava z zdravniki specialisti in visokošolskimi učitelji, če bi zdravniki pridobili dodatne dvige.

Glavni odbor Sviza ob tem priznava, da so bili pred zahtevno izbiro. Sicer pa je v četrtek sklenil tudi, da bo naknadno pristopil k podpisu dogovora o delni uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo.

Kompromis našli tudi v visokošolskem sindikatu, s Fidesom ne

Vlada je zamik datumov iz lanskih stavkovnih sporazumov podobno kot Svizu predlagala tudi zdravniškemu sindikatu Fides in visokošolskemu sindikatu – njegov predsednik Gorazd Kovačič je za STA potrdil, da so našli kompromisno rešitev in v petek tudi parafirali spremembe stavkovnega sporazuma. Zdaj jih mora potrditi še vlada in pristojni organ sindikata.