Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviz. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviz. Foto: BoBo

Na svetovni dan učiteljev je glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na redni seji soglasno zavrnil predlagane spremembe v sestavi svetov šol, vrtcev in dijaških domov, ki na eni strani zaposlenim jemljejo dva predstavnika, na drugi strani pa dodajajo dva predstavnika ustanovitelju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sviz tako skladno s sklepom glavnega odbora poziva svoje članice in člane ter druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju, da s podpisi nasprotovanja "okrepijo zahtevo za zavrnitev sprememb v sestavi svetov, ki predvsem izražajo nezaupanje do zaposlenih in radikalno povečujejo možnost politizacije delovanja vrtcev, šol in dijaških domov".

Sviz bo nato predsednika DZ-ja seznanil s številom podpisov in ga pozval, naj z nasprotovanjem spremembi v sestavi svetov vrtcev, šol in dijaških domov seznani vse poslanke in poslance, še preden bodo ti o omenjeni vsebini razpravljali in odločali v parlamentu.

Ob tem so še poudarili, da so takšno spremembo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v DZ vložili poslanci in poslanke vladajoče koalicije ter predstavnika manjšin brez "predhodne javne razprave ter brez vključitve socialnih partnerjev in širše zainteresirane javnosti v postopek priprave".

V Svizu so sicer že opozarjali na spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. S povečanjem števila predstavnikov ustanovitelja na pet od skupno 11 članov se namreč po njihovi oceni odpirajo vrata odločilnemu vplivu politike na delovanje vrtcev in šol ter izbiro ravnateljev.

Predstavitev novele v državnem svetu

O vsebini novele je potekal tudi posvet v državnem svetu. Na njem je poslanka SDS-a Mojca Škrinjar v imenu predlagateljev predstavila vsebino novele in razloge za njeno vložitev, v poznejši razpravi pa so predstavniki pedagoške stroke in zainteresirane javnosti predlog sprememb zavrnili, so spomnili v Svizu. Ob napovedi začetka zbiranja podpisov zato pozivajo še ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec k opredelitvi o predlagani noveli.