Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pričakujejo, da bo vladi svoje stališče prišlo izrazit okoli 1500 ljudi. Shoda se bodo namreč udeležili predstavniki zavodov, kjer ima Sviz svoje člane, jedro pa bodo sindikalne zaupnice in zaupniki Sviza. Marjana Kolar, predsednica glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je ob tem pojasnila, da želijo z "zavestno omejitvijo udeležbe zagotoviti vrtcem, šolam, dijaškim domovom, fakultetam, raziskovalnim inštitutom, muzejem, arhivom, galerijam, gledališčem, Slovenski filharmoniji in Operi, da bodo tudi v času protesta delovni procesi potekali nemoteno".

Hkrati pa želijo z dovolj reprezentativno udeležbo na shodu vlado opozoriti na resnost njihovih težav. "Poskrbeli bomo, da bomo dovolj glasni in jasni, da bodo razumeli naš položaj in ne bodo uničevali dobrega javnega šolstva," je napovedala.

Sindikat: Strokovnim nazivom v šolstvu se jemlje smisel

Za Sviz je nesprejemljiv predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra. Opozarjajo namreč, da ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje.

Prepričani so, da to prinaša razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov, ki so že bili na pogajalski mizi. Razkorak med nazivoma mentor in svetovalec naj bi bil znižan na dva plačna razreda, skupaj za šest odstotkov, med svetovalcem in svetnikom pa bi bil razkorak en sam plačni razred. To po ocenah sindikata strokovnim nazivom v šolstvu jemlje smisel.

Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika – svetovalnih delavcev, knjižničarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Obenem so opozorili tudi na to, da se z vladnim predlogom povečujejo razlike med raziskovalci in visokošolskimi učitelji na eni strani ter zdravniki na drugi.

Zavračajo tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

Marjana Kolar je ob tem poudarila, da zahtevajo odpravo plačnih zaostankov za zaposlene v šolstvu, znanosti in kulturi, ohranitev in utrjevanje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi, prednostno odpravo plačnih nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti za skupino J, ter sprotno usklajevanje osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo.

Shod kot močno sporočilo vladi

Po njenih besedah pričakujejo, da bo protestni shod dovolj močno sporočilo vladi, da mora o predlogu znova razmisliti: "Vlada ga mora umakniti ali v ključnih elementih temeljito spremeniti." Če bodo preslišani, pa bo temu sledil odločnejši, še bolj množičen korak, ki ne bo nujno protestni shod, lahko tudi odmrznitev stavke.

Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja je Evropska komisija vladi odobrila podaljšanje roka za sprejetje zakona o sistemu plač v javnem sektorju in je datum za dogovor o plačnem sistemu, katerega del je tudi odprava plačnih nesorazmerij, prestavljen na sredino prihodnjega leta. A je ob tem opozoril, da bodo s 1. januarjem prihodnje leto nastopile nove okoliščine. Takrat namreč začnejo veljati nekateri ključni elementi stavkovnih sporazumov, tudi s Svizom.

Ministrstvo: Dokler potekajo pogajanja, se izhodišča pogajalcev praviloma zbližujejo

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ob tem za STA pojasnili, da je vlada "pripoznala zaostanek rasti plač v vzgoji in izobraževanju glede na druga področja javnega sektorja, zato je naša zaveza, da se odpravijo ta nesorazmerja". "Hkrati je treba postaviti nov plačni sistem, ki bo tako znotraj področja vzgoje in izobraževanja kot tudi v primerjavi z drugimi področji javnega sektorja vzpostavil pravična razmerja. Dokler potekajo pogajanja, se izhodišča pogajalcev praviloma zbližujejo, vsekakor pa v stebru vzgoje in izobraževanja pričakujemo rešitev v smeri, ki jo je ministrstvo predlagalo na podlagi strokovnih argumentov," so navedli.

Na ministrstvu za kulturo pa so navedli, da si prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev in odpravo plačnih nesorazmerij. "S sindikati s področja kulture se sestajamo tako v okviru pogajalskega procesa kot tudi na občasnih delovnih sestankih, da lahko pridemo do najboljših rešitev za delavke in delavce v kulturi," so pojasnili za STA.