Prizor z lanske Parade ponosa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Prizor z lanske Parade ponosa. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Program Ljubljana pride 2013 bo raznovrsten, saj bo vključeval kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti. sekakor je najpomembnejši del prireditve shod parada ponosa, ki bo potekal prihodnjo soboto in letošnji slogan po mnenju Tea Radetiča iz društva Parada ponosa, kaže na zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi drugimi marginalnimi skupinami. Izpostavil je tudi, da gre pri njihovem sporočilu za politični manifest z zahtevo po emancipaciji manjšine.
"Zdi se nam, da se to geslo najbolje umešča v to, kaj je smisel parade ponosa. To je politična emancipacija določene skupine ljudi, konkretno lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Družba, ki spoštuje svobodnost in solidarnost posameznika. Družba, ki si tako začrta svojo politično prihodnost, je taka, v kateri bo tudi ta populacija odrešena in emancipirana," je dejal Radetič.

Prireditev Ljubljana pride se bo začela z že tradicionalnim Dnevom družin v Hostlu Celica, pravi Nina Hudej, predsednica društva.
"Zdi se nam bistveno to, da je tudi en dogodek namenjen družinam, torej da pridejo vse različne družine ven iz svojih domov, da postanejo vidne in da poudarimo to, da obstajajo različne oblike družin tudi v Sloveniji in da teh ni tako zelo malo. Da so enakovredne, da pa so depriviligirane prav zaradi tega, ker na zakonski ravni stvari niso urejene," je izjavila Hudejeva.

Letošnja slavnostna govornica na paradi ponosa, ministrica za delo Anja Kopač Mrak poudarja nedopustnost diskriminacije istospolno usmerjenih, a obenem dodaja, da vlado referendumska zavrnitev družinskega zakonika trenutno nekoliko omejuje pri možnostih, kako to diskriminacijo preprečiti. Reševanje teh vprašanj pa bo, kot pravi, med prioritetami ministrstva v drugi polovici leta.