Mednarodna raziskava Sloveniji priznava spoštovanje medijske svobode, a opozarja tudi na vse večje pritiske nanje. Foto: RTV SLO
Mednarodna raziskava Sloveniji priznava spoštovanje medijske svobode, a opozarja tudi na vse večje pritiske nanje. Foto: RTV SLO
Dan medijev
Mediji - pokazatelj demokracije

V skupni poslanici sta sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije zapisala, da sta takrat, ko je kaznovano novinarsko izražanje mnenj in stališč, v težavah javnost in demokracija. Odgovornost novinarja do javnosti je nad katero koli drugo odgovornostjo, še piše v poslanici.

Ministrstvo za kulturo je v sporočilu za javnost med drugim zapisalo, da nedavni poročili ameriškega State Departementa ter nevladne organizacije Freedom House potrjujeta, da slovenska medijska zakonodaja zagotavlja svobodo tiska in da so imeli mediji tudi v preteklem letu možnost poročanja o delu vlade ter možnost izražanja različnih mnenj.

Branko Grims (SDS) meni, da so domači mediji tudi po zaslugi novelirane zakonodaje svobodni in pluralni, Majda Širca (NP) pa trdi ravno nasprotno.

Tudi posamezni strokovnjaki delno neenotni
Kolumnist Dnevnika ter profesor na Fakulteti za družbene vede Vlado Miheljak in njegov profesorski kolega na isti ustanovi Matej Makarovič menita, da med mediji na eni ter politiko in gospodarstvom na drugi strani ne more biti simbioze, boj med omenjenimi dejavniki pa po njunem mnenju ni nikoli končan.

Sogovornika se strinjata tudi, da politika in gospodarstvo na medije vsakokrat vplivata. Makarovič pa med drugim poudarja, da so bili pritiski v času vladavine LDS-a obsežnejši, a naj bi potekali po neformalnih kanalih.

Nasprotno pa Miheljak trdi, da je bil obseg večine LDS-a v DZ-ju zadosten za temeljitejše posege, a naj bi jih kritična javnost ustavila, zdajšnja oblast pa jih je po njegovih besedah izvedla.

Mednarodno poročilo o svobodi medijev organizacije Freedom House državo uvršča med 39. in 45. mesto na svetu, v EU-ju pa med 17. in 20. Ugotovljenih je vse več političnih in ekonomskih pritiskov.

Združeni narodi zavezani svobodi izražanja
Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki Mun je opozoril, da je lani med opravljanjem dela življenje izgubilo več kot 150 novinarjev. Nagrado evropske komisije za novinarje pa je letos prejela malezijska novinarka Leu Sjev Jing, ki je poročala o brutalnem zatrtju protesta vaščanov proti skorumpiranemu vaškemu poglavarju na jugu Kitajske.

Mediji - pokazatelj demokracije