Naložba za spletni nakup vozovnic je vredna 1,45 milijona evrov. Foto: BoBo
Naložba za spletni nakup vozovnic je vredna 1,45 milijona evrov. Foto: BoBo
Slovenske železnice obljubljajo še več novosti
Do vozovnic za vlak na spletu

"Končno je prišel ta dan, ko Slovenske železnice uvajamo nakup vozovnic po spletu. Vse se je začelo z objavo razpisa konec 2016, leta 2017 pa smo sklenili pogodbo s konzorcijem podjetij Imovation, Margento in Supra," je postopek na novinarski konferenci v Ljubljani strnil direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren.

Vzrokov za pozno realizacijo projekta je po Korenovih besedah več, predvsem pa so bili ti finančne narave. "Kot veste, smo bili kot skupina dolgo v rdečih številkah, v zadnjem času pa se nam je uspelo razdolžiti," je dejal.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) imajo sprejeto strategijo posodabljanja potniškega prometa, v skladu s katero nameravajo po letu 2025 prepeljati okoli 22 milijonov potnikov. Koren je dodal, da gre glede na sedanjih 14 milijonov za velik zalogaj, "ampak te številke niso nerealne".

Po nakupu digitalno potrdilo
Prodaja vozovnic po spletu je sicer le eden od projektov v sklopu posodobitve železnic. Koren je danes pojasnil, da je spletni nakup že mogoč, do konca leta pa velja prehodno obdobje uvajanja sistema. Vodja digitalnih projektov na SŽ-Potniški promet Nelson Šorgo je dejal, da potnik ob plačilu vozovnice po spletu dobi potrdilo o nakupu, ki si ga lahko natisne ali ga shrani na mobilnem telefonu.

Potnikom so na SŽ-ju v pomoč pri nakupu pripravili dva videa, ki sta objavljena na njihovi spletni strani, prav tako jim je za pomoč vsak dan med 6. in 22. uro na voljo brezplačna telefonska številka 080 8111. Koren je pojasnil, da je cilj, da potniki nakup izvedejo pred vstopom na vlak.

Šorgo je pojasnil, da je v verifikaciji tudi že mobilna aplikacija za sisteme Android in iOS, ki bo na voljo v nekaj dneh.

Še druge novosti prihodnje leto
Koren je spomnil še na druge novosti, ki v prihodnjih letih čakajo potniški promet. Med drugim so v postopku nakupa novih voznih sredstev. Pogodba za nakup prvih 26 novih vlakov je že podpisana, je spomnil in dodal, da bodo v nadaljevanju možnost nakupa razširili na dodanih 26 vlakov. Prav tako bodo prenovili nekatere obstoječe potniške vagone. "Ti projekti se bodo nadaljevali z vzpostavitvijo brezžičnega medomrežja na vlakih, gremo pa tudi v nakup parkomatov," je dodal.

Pogodba za vzpostavitev brezžičnega medomrežja je bila po Šorgovih pojasnilih podpisana na začetku meseca. "Cilj je vzpostaviti povezavo na 32 vlakih do konca naslednjega leta," je dejal in dodal, da bodo novi vlaki z brezžičnim medomrežjem že opremljeni.

Slovenske železnice obljubljajo še več novosti
Do vozovnic za vlak na spletu