Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Foto: BoBo
Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Foto: BoBo

"Vlada je dala soglasje, da se mediacija podaljša za en teden," je na novinarski konferenci dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. Na novinarsko vprašanje, ali bo nov teden dni zadostoval za dogovor med stranema, je Arčon odgovoril: "Želimo si, da bi bilo dovolj." Dodal je, da je pomembno, da se pogajanja nadaljujejo ter da sta želja in volja na obeh straneh in da se z mediacijo doseže dogovor. "Pričakujemo tudi odločitev Fidesa, da bodo soglašali, da mediacijo nadaljujemo," je dejal. Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so pozneje sporočili, da so podali soglasje za podaljšanje mediacije za še eno srečanje.

Rok za mediacijo med vlado ter sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides se je iztekel danes. Postopek, ki se je začel prejšnji teden, poteka v strogi tajnosti. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel zjutraj pred redno tedensko sejo vlade poteka mediacije ni želela komentirati. Na vprašanje, ali bi bilo smiselno mediacijo podaljšati, pa je odgovorila: "Smiselno je pač doseči neki dogovor, tako da če bo to potrebno, bo to potrebno."

Da sta vladna stran in zdravniški sindikat Fides uskladila ter na svojih organih tudi potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov, so prejšnji teden sporočili iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije.

Mediacija med stranema se je nato prejšnji teden tudi začela, nobena stran pa njenega poteka in uspešnosti od tedaj ni komentirala, saj poteka v strogi tajnosti. Ministrica za zdravje je v torek potrdila, da se rok za končanje mediacije izteče danes.

Vladna stran je želela, da med mediacijo zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu. V Fidesu pa so medtem poudarjali, da razloga za zamrznitev stavke med mediacijo ne vidijo. Po dostopnih podatkih med mediacijo zamrznitve stavke ni bilo.

Najdaljša zdravniška stavka doslej

Stavka, ki poteka 12. teden, je že najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V preteklih dneh so se vrstili številni pozivi in pritiski na obe strani. Na vlado in ministrstvo za zdravje so se z javnim pismom obrnili zdravniki iz izolske, jeseniške in slovenjgraške bolnišnice. Med drugim so poudarili, da stavka bistveno ne vpliva na dostopnost do zdravstva za bolnike, vlado pa pozvali k vzpostavitvi normalnih razmer za delo. Evropska poslanka Irena Joveva (Renew/Svoboda) je predsedniku Fidesa Damjanu Polhu poslala pismo, v katerem ga je pozvala k prekinitvi zdravniške stavke.