V Kijevu z osnutkom sporazuma niso bili zadovoljni, ker v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Kijevu z osnutkom sporazuma niso bili zadovoljni, ker v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je potrdila, da varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino ta teden še ne bo pripravljen za podpis. "Pogajanja z Ukrajino še niso končana. Kot je znano, je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila," je povedala ob robu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu.

Po ministričinih besedah je to pravno nezavezujoči akt in ga lahko podpiše "praktično kdor koli z vrha države". Sporazum, za katerega zakon o zunanjih zadevah ne velja, bo moral še na vlado, z njim pa se bo seznanil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Ministrica je še spomnila, da je slovenska vlada pred kratkim sprejela sklep, da bo letos za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine namenila dodatnih pet milijonov evrov.

Predsednica je nameravala podpisati sporazum

Sorodna novica Nataša Pirc Musar odhaja v Kijev na podpis varnostnega sporazuma

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v soboto robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem napovedala, da bo med obiskom Kijeva podpisala tudi dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino.

Z urada predsednice so sporočili, da so predlog za podpis sporazuma prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve v večmesečnem postopku priprav na obisk Nataše Pirc Musar v Ukrajini. Po njihovih navedbah so jim na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen, pa tudi to, da ima predsednica vsa pooblastila, da tak sporazum podpiše.

Pojasnili so še, da je sporazum prestal medresorsko usklajevanje in da so vsebino pripravljali na MZEZ-ju in ministrstvu za obrambo. Urad predsednice vanjo ni posegal, saj to ni del njegovih pristojnosti, so dodali.

Večmesečna priprava sporazuma

Slovenija je dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, kot ga je do zdaj po informacijah kabineta predsednika vlade sklenilo že 18 drugih držav, začela pripravljati že spomladi. Prva je o tem na seji odbora DZ-ja za zunanje zadeve (OZP) spregovorila zunanja ministrica Tanja Fajon, o sporazumu pa sta maja po telefonu govorila tudi premier Robert Golob in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Golob in Zelenski sta se takrat strinjala, da se sporazum podpiše ob prvi priložnosti.

Varnostni sporazum, ki so ga pripravili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter ministrstvu za obrambo, pa je še v usklajevanju. V Kijevu namreč niso bili zadovoljni s prvotnim besedilom, ker v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Številne druge države so se v svojih dvostranskih sporazumih z Ukrajino zavezale h konkretni finančni pomoči, med drugim Francija k zagotovitvi treh milijard evrov pomoči.

V kabinetu premierja so še pojasnili, da mora vlada sprejeti sklep, s katerim določi, kdo lahko podpiše sporazum.

Sporazum z Ukrajino ne bo podpisan ta teden