Tanko je na novinarski konferenci ob koncu mandata podal oceno dela poslanske skupine in vladne koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Tanko je na novinarski konferenci ob koncu mandata podal oceno dela poslanske skupine in vladne koalicije. Foto: MMC RTV SLO

Prvič se je zgodilo, da je predsednik države pravzaprav lustriral tretjino političnega telesa, ko je izjavil, da je s politiko Janeza Janše in politiko SDS-a treba narediti konec. Ne poznam primera, ko bi predsednik demokratične države na tak način posegel v delovanje parlamentarne stranke in jo s to izjavo izločil iz političnega prostora.

Jože Tanko (SDS)

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na novinarski konferenci ob koncu mandata podal oceno dela poslanske skupine in vladne koalicije.

Tanko: Zdelo se je, da koalicija igra večni šah
Tanko je izpostavil, da je bil pretekli mandat vladajoče koalicije neobičajen, predvsem glede odnosov znotraj koalicije, "ko se je zdelo, da igrajo večni šah", pa tudi glede odnosa do opozicije in socialnih partnerjev.

"Pristop koalicije je dajal malo upanja, da bo končni izid dober. Stalno je bilo prisotno neko prerivanje v koaliciji, vedno so se veliko ukvarjali sami s sabo, vedno komu kaj ni ustrezalo," je opozoril. Po njegovih besedah koalicija ni delala veliko, "zato je ostalo veliko opravil za jutri", ko pa so se sprejemale pomembne vsebinske odločitve, pa naj ne bi upoštevala niti opozicije niti socialnih partnerjev.

Povedal je, da so mandat zaznamovale tudi številne afere, npr. NPU, bulmastifi in prirejen razpis za Stožice, v katere so bile vpletene osebe iz vrha oblasti in koalicijskih strank, "pa vendar nihče od njihovih nadrejenih, v večini primerov predsednik vlade, ni odreagiral oz. ukrepal". Posledica afer so bile tudi interpelaciji proti ministru za šolstvo Igorju Lukšiču, ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku in dve interpelaciji proti notranji ministrici Katarini Kresal, pri čemer se je po besedah Tanka pozneje izkazalo, da sta Računsko sodišče in protikorupcijska komisija prišli do enakih ugotovitev, kot jih je SDS zapisal v napoved interpelacije.

Tanko trdi, da je njihova stranka ves čas delovala proaktivno in bila pripravljena na sodelovanje s koalicijo, vendar tega sodelovanja ni bilo, kot pravi Tanko, zaradi nasprotovanja koalicijskih strank LDS in Zares. "To je bila po našem mnenju zelo velika napaka, kajti pokazalo se je, da ta koalicija le ni tako samozadostna, tako dobra in močna, da bi lahko sama izpeljala projekte," je dodal.

Tanko: Gantar kršil ustavno ureditev
Vladne ukrepe je označil za nekompletne in neučinkovite, varčevanje, "o katerem se je toliko govorilo", pa naj bi bilo le verbalno, saj se je proračunska poraba "enormno" dvignila, z njo pa tudi proračunski primanjkljaj. Predloge SDS-a naj bi pri tem "vzvišena koalicija" obravnavala nekritično, "saj nič, kar smo predlagali, ni bilo za to koalicijo dovolj dobro ali dovolj kompletno". Od 84 zakonov, ki naj bi jih predlagali, sta bila tako sprejeta samo dva.

"Vlada in tudi koalicija sta imeli močno zaslombo tudi v predsedniku republike, ki je s svojimi izjavami pokril številna slaba ravnanja vlade in nudil zaščito spornim ravnanjem članov vladne koalicije. Predsednik države je zelo nedržavniški in nepietetni odnos izrazil do zunajsodno pobitih in odnos do slovenske osamosvojitve, kar se je pokazalo s podelitvijo priznanja gospodu Ertlu," pa je Tanko povedal o predsedniku republike Danilu Türku.

Tanko je tudi prepričan, da v nobenem mandatu DZ-ja še ni bilo toliko blokad kot v času, ko mu je predsedoval Pavle Gantar, ki naj bi s svojimi zavrnitvami zahtev SDS-a po sklicih izrednih sej preprečeval razprave o vsebinskih temah, pri tem pa naj bi kršil tudi ustavno, zakonsko in poslovniško ureditev.

SDS zahteva obravnavo poročila komisije o gradbenih poslih
"Lahko ugotovimo, da je bila Slovenija v tem mandatu žrtev političnega snobizma, ki je lahko omejen čas uspeval v le pogojih razvitega klientelizma in korupcije, ko so tiste, ki so bili vpleteni v nezakonitosti, prekomerno ščitili, s prstom pa kazali na tiste, ki so na probleme opozarjali in predlagali rešitve," je pojasnil.

Zatrdil je še, da je SDS skupaj s poslanskima skupinama SLS-a in SNS-a zahteval sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bi obravnavali poročilo preiskovalne komisije o gradbenih poslih. "Računam, da na kolegiju predsednika DZ-ja ne bi smelo biti problem dobiti dveh tretjin glasov, kajti če so stranke res zavezane, da se razčistijo vsa ta sporna klientelna ravnanja, potem je primeren čas, da se to poročilo obravnava," je sklenil.

Iz poslanske skupine SDS-a so sporočili, da poslanke in poslanci poslanskih skupin SDS-a, SNS-a in SLS-a zahtevajo sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bi med drugim obravnavali poročilo o poteku in ugotovitvah politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter najemnih ali drugih primerljivih poslih, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna Mestne občine Ljubljana, na področju projektov stanovanjske gradnje in nakupov stanovanjskih objektov ter pripadajočih garažnih objektov ali površin v Mestni občini Ljubljana.

"Poročilo preiskovalne komisije namreč dokazuje zlorabo javnih pooblastil z uporabo instituta upravičenih lastnikov v davčnih oazah in problem izogibanja davčnim obveznostim v Republiki Sloveniji. V poročilu so utemeljeni sumi zlorabe javnih pooblastil v povezavi s spremembami prostorskih aktov občin. Poročilo nadalje dokazuje slabo koordinacijo organov pregona, davčnega nadzora in nadzora preprečevanja pranja denarja ter razkriva t. i. politično-gospodarsko elito, ki meni, da družbi, v kateri živijo, ni treba prispevati davčnih obveznosti, od nje pa pričakujejo celoten servis, vključno z gospodarskimi subvencijami države. Poslanke in poslanci poslanskih skupin ocenjujejo, da je razprava nujna, ker se poskušajo koruptivna in kazniva prikazati kot normalna in običajna,"
so še zapisali.

Prvič se je zgodilo, da je predsednik države pravzaprav lustriral tretjino političnega telesa, ko je izjavil, da je s politiko Janeza Janše in politiko SDS-a treba narediti konec. Ne poznam primera, ko bi predsednik demokratične države na tak način posegel v delovanje parlamentarne stranke in jo s to izjavo izločil iz političnega prostora.

Jože Tanko (SDS)