Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Protestniki pred RTV-jem so bili verjetno najekstremnejši primer nasprotnikov cepljenja, a cepljenje odklanja tudi veliko drugih državljanov, ki ne spadajo med tako imenovane proticepilce, med njimi so številne medicinske sestre. Kaj je razlog?

Vesna Vuk Godina. Foto: TV Slovenija
Vesna Vuk Godina. Foto: TV Slovenija

Je kriva tudi politika?

Antropologinja Vesna Vuk Godina je pojasnila, da Slovenci usklajujemo mnenja v ozkih krogih, vsi drugi pa so že "sovražniki". "Težava je vlada, ki žal nima legitimnosti. Vlada bi lahko izoblikovala splošni interes, ki pa ga Slovenci ne poznamo trajno. Bila so le krajša obdobja, kot so vstop v EU in Nato, NOB, ki so povezali več skupin ljudi, ki se ne poznajo, v neko večjo skupino, ki je lahko funkcionirala usklajeno," je dejala.

Vuk Godina meni tudi, da bi morali v družbi odpreti vprašanje altruizma. "Skoraj nihče ni rekel, da se je cepil za to, ker to koristi drugemu. Morali bi začeti tudi razmišljati, kako razumemo svobodo. Svoboda nista sebičnost in samovolja," je poudarila.

Dušan Merc. Foto: TV Slovenija
Dušan Merc. Foto: TV Slovenija

Pisatelj in nekdanji ravnatelj Dušan Merc je pojasnil, da imajo težave tudi drugje po Evropi. "Politika ne more relativizirati niti prava niti znanosti in institucij. Ker to stalno počne, se je to prijelo. Tudi tisti, ki vanjo ne verjamejo, ji na nezavednem sledijo. To je težava," je opozoril.

Jernej Završnik. Foto: TV Slovenija
Jernej Završnik. Foto: TV Slovenija

Direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik pa je opozoril, da "morda nismo dovolj prepričljivi". "Slovenci smo navajeni na obvezno cepljenje otrok. Pred petnajstimi leti smo imeli razpravo o obveznem ali neobveznem cepljenju in smo se morda takrat polenili. Otroci so cepljeni in o neobveznem cepljenju nismo razpravljali. Rezultati neobveznega cepljenja proti gripi pa so štirikrat nižji kot v drugih evropskih državah," je navedel.

Blaž Kovačič Mlinar. Foto: TV Slovenija
Blaž Kovačič Mlinar. Foto: TV Slovenija

Obvezno cepljenje ni prisilno cepljenje

"Malo znanja je nevarno," je dejal odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki je povedal, da bere številne prispevke, ki se glede osebnostnih pravic sklicujejo na zakone in ustavo. "To je vse res, pravice po ustavi imamo. Toda pravica ima na drugi strani tudi dolžnost in na to v tej epidemiji pozabljamo. Vsak ima pravico, da se ne posega v njegovo telo, do osebnostne integritete ... Imamo pa tudi dolžnost, da drugim zagotovimo zdravo življenjsko okolje," je dejal in opomnil, da "denimo obvezno cepljenje ni prisilno cepljenje, tako kot ni prisilnega zdravljenja". Obvezno cepljenje pomeni, da se je vsak dolžan cepiti, sicer ga doletijo posledice, kot so globe. Država pa ima v določenih primerih, kot pravi, pravico in tudi dolžnost, da uvede obvezno cepljenje, če ne za celotno prebivalstvo, pa za skupine ljudi.

Zato meni, da bi lahko obvezno cepljenje uvedli za javne uslužbence, saj imamo s cepivom način, kako preprečiti tisto, kar se je dogajalo v preteklih valovih epidemije.

Popolnoma cepljenih le 44 odstotkov

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji z vsemi odmerki cepljenih 925.5525 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev.

Z enim odmerkom pa je cepljenih 1.013.494 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje Tarča.

Tarča