Darsovi nadzorniki bodo, zaradi neredkih napadov nanje, po novem oboroženi tudi s solzivcem. Foto: MMC RTV SLO
Darsovi nadzorniki bodo, zaradi neredkih napadov nanje, po novem oboroženi tudi s solzivcem. Foto: MMC RTV SLO
Vozilo na cestninskih cestah mora biti opremljeno z veljavno vinjeto, ki je pravilno nalepljenja na vetrobransko steklo. Foto: MMC RTV SLO

Izkušnje cestninskih nadzornikov so namreč pokazale, da številni vozniki še vedno uporabljajo avtocesto ali odseke, kjer so se vozniki že prej izogibali plačilu cestnine brez (veljavne) vinjete (na primer ljubljanski cestni obroč in posamezni odseki na štajerski avtocesti), so na Družbi za avtoceste povedali za MMC.

V Darsu so zato pred kratkim - sami pravijo, da to ni bilo povezano z uvedbo tedenskih vinjet - začeli izobraževati 42 kandidatov za cestninske nadzornike, ki so jih izbrali med zaposlenimi na Darsu. Ti se bodo pridružili nekaj več kot 80 zdajšnjim nadzornikom.

Videonadzora letos še ne bo, v prihodnje ostaja ena od možnosti
Nadzor na avtocesti za zdaj poteka tako, da se začasno zapre del avtoceste, pred in za cestninsko postajo, ter se tako pregleda opremljenost vozil z veljavno vinjeto. Poleg tega Dars nadzor opravlja tudi na izvozih in uvozih na cestninske ceste, na počivališčih, bencinskih postajah ...

Cestninski nadzorniki bodo tako še povečali svoj nadzor. Kot ena od možnosti se je omenjal tudi videonadzor, vendar so na Darsu za MMC zatrdili, da vinjet za leto 2009 ni mogoče in ni predvideno nadzorovati z videonadzorom, za prihodnje obdobje, če bi zdajšnji sistem cestninjenja ostal v veljavi določeno časovno obdobje, pa preučujejo možnost uvedbe videonadzora. Naj dodamo, da bi temu morali prilagoditi tudi vinjete.

Blaž Kosovel/Ana Mušič
blaz.kosovel@rtvslo.si
ana.music@rtvslo.si