Duhove je burila resolucija - o resoluciji. Foto: MMC RTV SLO
Duhove je burila resolucija - o resoluciji. Foto: MMC RTV SLO
Polemična razprava o totalitarizmu

France Cukjati je v imenu poslanske skupine SDS-a pojasnil, da naj bi slovenski parlament s predlagano resolucijo podprl evropsko, pri čemer bi vlado pozvali še, naj 23. avgust razglasi za dan spomina na žrtve totalitarizmov. Kot je še dejal, meni, da je evropska resolucija pripravljena taktno, saj se ne spušča v zgodbe posameznih nacij in ne razlaga posameznih dogodkov.

Kot je dodal, evropsko združevanje po navedbah resolucije temelji na trpljenju narodov v prejšnjem stoletju, zaradi česar so razumevanje in spomin na to preteklost, obsodba krivcev in počastitev žrtev, temelj sprave, ki prestavlja kohezivno silo Unije.

Koalicija: DZ ne bo potrjeval tujih resolucij
Največ težav je pri tem v razpravi povzročal predlog koalicije, v skladu s katerim bi iz besedila resolucije v celoti črtali besedilo resolucije Evropskega parlamenta. Kot meni vlada, način potrjevanja evropske resolucije v slovenskem parlamentu ni primeren, saj je ta zastopnik naše suverenosti, ki oblikuje ter sprejema lastne resolucije, ne potrjuje pa tistih, pri katerih sam ni sodeloval.

Tako koalicija predlaga, da bi v resolucijo namesto zapisa, da DZ podpira resolucijo EP-ja, zapisali le, da se je z njo seznanil. Poleg tega pa naj bi iz resolucije črtali celotno besedilo resolucije Evropskega parlamenta. Odločitev še ni padla, saj je odbor sejo moral prekiniti, nadaljevali pa naj bi jo v sredo.

Polemična razprava o totalitarizmu