Predstavniki sindikatov so tiho protestirali pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat
Predstavniki sindikatov so tiho protestirali pred vlado. Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat

Ali ni žalostno, da smo prišli v isti položaj, ko je po drugi svetovni vojni našim staršem ameriška vojska dajala pakete mleka v prahu, da so lahko preživeli?

Silva Pučko, nekdanja Murina delavka
Ivan Svetlik, minister za delo
Minister Svetlik je povedal, da verjame, da bodo na referendumu "maske, ki so na nasprotni strani, padle". Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat

Približno 40 predstavnikov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in nasprotnikov predlaganih vladnih reform se je zbralo pred vlado - s tihim protestom so poskušali opozoriti, da niso "zgolj številke, ampak ljudje". V ta namen so si na obraze nadeli maske.

"Mislim, da je skrajni čas, da se vidi to nevidnost, čeprav je grda, ampak to je realnost, s katero se mora vlada spoprijeti in tudi kaj rešiti," je pojasnil Goran Lukič iz ZSSS-ja.

"Vlada ne vidi tegob ljudi"
"Če noče vlada oz. predstavniki vlade videti tegobe našega članstva in celotnega delavstva, bomo mi pokazali nevidost delavstva na takšen način, konkretno s številkami. Govori se o 40.000 revnih in 114.000 brezposlenih," je pojasnil Lukič, ki je prepričan, da se "ljudi, delavce spreminja zgolj v izhodne strategije in pakte za stabilnost, popolnoma nič pa se ne poskrbi za socialni položaj".

Trenutno stanje Lukič pripisuje posledicam slabega upravljanja in slabega manevriranja. "Tu ni samo vprašanje delovnih mest, ampak ustvarjanja novih delovnih mest," je prepričan. "Zagotovo so drugačne rešitve, kakor da gledajo slovenski politiki na strošek dela - takšno razmišljanje je pripeljalo do obstoječega položaja," je še dodal.

"Nekdo se je okoristil, delavce pa se želi stisniti do zadnje kaplje"
Nekdanja delavka Mure Silva Pučko je povedala, da rešitev vidi v tem, da se vse tajkune "pohopsa in zapre" ter se jim zaseže premoženje. Prepričana je, da je denarja dovolj za vse, le da je nepravilno razporejen. Kot je pojasnila, je Mura 15 let konkurirala le na nizkih plačah delavcev, menedžerji pa so imeli enake plače, kot bi bili v uspešnih podjetjih. "15 let so nam govorili, naj malo potrpimo. Dela smo imeli dovolj, le denarja ni bilo," je zatrdila.

Povedala je še, da Mura ni edini problem, saj se je enako zgodilo s celotnim slovenskim gospodarstvom. "Nekdo se je močno okoristil, zdaj pa nas želijo stisniti še do zadnje kaplje krvi, s štirimi evri bruto, kot predvideva malo delo," je dejala.

Zahteve po višjih minimalnih plačah
Sindikati v svojih zahtevah navajajo višje minimalne plače. Lukič ob tem dodaja: "Slovensko gospodarstvo se ob tem, ko zahtevamo dvig minimalne plače, vedno znova pritožuje, da tega ne more zagotoviti, kar je krovni dokaz, da je s tem gospodarskim modelom nekaj narobe. Če gospodarstvo delavcem ne more zagotoviti plače za dostojno življenje, potem je to kriminalno dejanje".

"Tihih protestnikov" pred vlado ni sprejel noben vladni predstavnik, so pa protestniki ministra za delo Ivana Svetlika ob prihodu na sejo ekonomsko-socialnega sveta pospremili z glasnimi neodobravanjem. Minister je ob prihodu dejal, da verjame, da bodo na nedeljskem referendumu "maske, ki so na nasprotni strani, padle".

Ali ni žalostno, da smo prišli v isti položaj, ko je po drugi svetovni vojni našim staršem ameriška vojska dajala pakete mleka v prahu, da so lahko preživeli?

Silva Pučko, nekdanja Murina delavka