Foto:
Foto:
V šolski telovadnici je prespalo 10 bovčanov.
Premier Anton Rop je po obisku Posočja obljubil takojšnjo pomoč.
Rdeči križ prosi za pomoč žrtvam potresa.

Od ponedeljkovega potresa so zaznali prek 1.000 popotresnih sunkov, od tega 70 močnejših.

Veliko objektov neprimernih za bivanje
Natančno število poškodovanih objektov na Bovškem še ni znano, do sinoči je škodo na objektih prijavilo 117 ljudi. Okrog 10 odstotkov objektov naj bi bilo vprašljivih za bivanje. Na Kobariškem pa je do zdaj evidentiranih okrog dvesto poškodovanih objektov. Iz direkcije za ceste so sporočili, da škodo na cestah ocenjujejo na 50 milijonov.

Komisija za varnost sicer še ni zaključila dela, njen predstavnik pa je dejal, da sta dva stanovanjska bloka popolnoma neprimerna za bivanje, v Čezsoči pa je za bivanje neprimernih sedem hiš. Komisija je pozvala lastnike apartmajev, naj jih tako kot pred šestimi leti odstopijo za potrebe ljudi v stiski. V jedilnici bovške šole zaenkrat prenočujejo štiri družine, kmalu pa naj bi se jim pridružile nove. Najbolj poškodovana poslopja so že začeli rušiti.

Ljudje se sprašujejo, kako je mogoče, da so bili poškodovani tudi komaj obnovljeni objekti, čeprav so odgovorni zatrjevali, da lahko prenesejo tudi za celo stopnjo močnejši potres od velikonočnega, tj. leta 1998, ki je z močjo 5,5 stopnje po Richterjevi lestvici povzročil ogromno gmotno škodo v vsem Posočju.

O Posočju jutri na seji vlade
Premier Anton Rop je po torkovem obisku Posočja dejal, da bo vlada prve ukrepe za pomoč prizadetim sprejela že na jutrišnji seji vlade. Po njegovih besedah bodo najnujnejše zadeve, kot so popravilo dimnikov in strešnikov, obravnavali že v okviru prve faze, cilj vlade pa je, da čim prej pomaga predvsem tistim, ki so socialno ogroženi, in tistim, ki odplačujejo kredite za sanacijo objektov po potresu leta 1998.

Škodo pospešeno ocenjujejo tudi zavarovalnice. Zavezance s prizadetih območij pozivajo k čimprejšnji prijavi škode na njihovem premoženju. Ker višina škode še ni znana, tudi morebitnega povečanja premijskih stopenj ni mogoče napovedati, so povedali v Zavarovalnici Triglav. Povprečna višina potresne premije za civilne rizike je v letu 2003 sicer znašala približno 27.000 tolarjev.

Odprt račun RK-ja
Rdeči križ Slovenije je začel akcijo zbiranja sredstev za pomoč krajem, ki jih je včeraj prizadel potres. Za vse, ki želijo prispevati k obnovi prizadetega območja, so odprli račun NLB 02922-0019831742, sklic 4009, s pripisom Za Posočje. Sredstva za pomoč zbira tudi Karitas, in sicer na računu 24500-9004155438, s pripisom za Posočje 2004.