Če bi se Zoran Janković na sodišču obnašal tako, kot se pred parlamentarno komisijo, bi bil kaznovan, je prepričana Alenka Jeraj. Foto: MMC
Če bi se Zoran Janković na sodišču obnašal tako, kot se pred parlamentarno komisijo, bi bil kaznovan, je prepričana Alenka Jeraj. Foto: MMC

Predsednica komisije DZ-ja o gradbenih naložbah Alenka Jeraj (SDS) je na novinarski konferenci zavrnila očitke, da je bila ustanovitev komisije politično motivirana zaradi želje po diskreditaciji ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zatrdila je, da je bila komisija ustanovljena zaradi nepravilnosti, ki se dogajajo pri poslih z zemljišči, katerih lastnika sta njegova sinova, in drugih konfliktov interesov, ki se pojavljajo v Ljubljani med njegovim županovanjem. Prav tako je bila komisija ustanovljena tudi zaradi nepravilnosti pri gradnjah Onkološkega inštituta, Pediatrične klinike in drugih projektov, ki nimajo zveze z Jankovićem, je dodala.

"Janković nas je zavajal"
Na zahtevo komisije, da se ji dostavi določena dokumentacija MOL-a in študije, ki so jih pripravili, pa tudi študije Darsa, so po besedah Jerajeve dobili študijo, ki je vsebovala zemljevide, ki tja ne spadajo. "Namen takega dejanja je zavajanje komisije in to tudi počnejo," je prepričana Jerajeva.

S pridobivanjem dokumentacije in raznih soglasij za sporna zemljišča so se ukvarjali na ministrstvih za okolje in prostor ter na kmetijskem ministrstvu, zato bosta na naslednji seji komisije zaslišana tudi ministra za okolje in kmetijstvo, Roko Žarnić in Dejan Židan, prav tako pa bo zaslišan še sin ljubljanskega župana Jure Janković, je še pojasnila predsednica komisije.

Spomnimo. V četrtek je pred komisijo Janković znova odgovarjal na vprašanja komisije, ki zadevajo sporna zemljišča v lasti podjetja Electa, katerega lastnika sta Jankovićeva sinova Damjan in Jure. Jerajeva je pojasnila, da je zaradi spremembe prostorskega načrta MOL-a vrednost tega zemljišča s prvotno ocenjenih 11 milijonov evrov zrasla na okoli 18 milijonov. Premoženje Jankovićevih sinov naj bi se tako povečalo za skoraj 7 milijonov evrov. Janković je na zaslišanju znova zavrnil očitke o svoji vpletenosti v nepremičninske posle z zemljišči, ki se jim z novim prostorskim načrtom MOL-a spreminja namembnost.