Tomaž Gantar ostaja član DeSUS-a. Foto: DZ/Matija Sušnik
Tomaž Gantar ostaja član DeSUS-a. Foto: DZ/Matija Sušnik

Tomaž Gantar, sicer več let med vidnimi akterji DeSUS-a, se tudi ne strinja z delom stranke v zadnjem obdobju. Po njegovih navedbah podpredsedniki nimajo jasno definiranih nalog in posledično tudi ne pomembnejšega vplivanja na delo stranke. Ostaja pa njen član.

Stranka DeSUS, ki že nekaj časa zaznava precej nizko javnomnenjsko podporo, se bo 17. januarja sešla na izrednem volilnem in programskem kongresu. O kongresu se je sicer govorilo že po državnozborskih volitvah, ko je stranka v primerjavi z mandatom pred tem precej izgubila, Karl Erjavec pa je ponudil svoj odstop.

Svet stranke je tedaj njegov odstop zavrnil, po majskih volitvah v Evropski parlament pa so presodili, da ni razloga, da bi zavlačevali s kongresom. Ostali so namreč pred pragom Evropskega parlamenta.

Dolgoletni predsednik stranke in aktualni minister za obrambo Erjavec je napovedal, da bo na kongresu znova kandidiral, za zdaj pa še ni znano, ali bo imel kakšnega protikandidata. Gantar je sicer zatrdil, da na kongresu nima namena kandidirati za funkcije v stranki.

Jurša ne ocenjuje Erjavca

Erjavec je sporočil, da Gantarjevih izjav, tudi očitkov na njegov račun, ne komentira. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je glede Gantarjevih kritik, da je Erjavčevo vodenje vse manj demokratično, dejal le, da ima vsak pravico kogar koli ocenjevati. "Jaz pa trenutno Erjavca ne bi ocenjeval," je dodal.

Pojasnil je še, da trenj v ožjem vodstvu stranke sicer ne čuti, so pa vsakodnevna sporočila s terena in marsikdo razmišlja, da bi stranka morala več narediti. Jurša na vprašanje, ali bi bilo dobrodošlo, da bi imel Erjavec na kongresu protikandidata, ni odgovoril konkretno.

Glede na demokratično odločanje so volitve po njegovih navedbah zanimivejše, ko je več kandidatov. "A biti predsednik stranke ni zahvalno delo in ne vem, ali se bo kdo od tistih, ki bi bili sposobni voditi stranko, za to odločil," je dodal.