Karl Erjavec priznava napake v volilni kampanji in bo svetu stranke DeSUS v petek ponudil odstop z mesta predsednika. Foto: BoBo
Karl Erjavec priznava napake v volilni kampanji in bo svetu stranke DeSUS v petek ponudil odstop z mesta predsednika. Foto: BoBo

Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka.

O izidu volitev
Na pakt Karla Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem leti največ očitkov. Foto: BoBo
Tomaž Gantar je dejal, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec je spomnil, da so pred volitvami volivcem povedali, da sodelovanja s SDS-om ne bo, zato kakršna koli koalicija z Janšo "ni opcija". Foto: BoBo

Kot je Karl Erjavec, ki je vodstvo stranke DeSUS o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, tudi če bi mu izvršni odbor, ki se sestane le nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

"Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka," je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Sporno paktiranje z Jankovićem
Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS-a vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.

DeSUS napaden z vseh strani
Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. "Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje storil drugače," je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene odzive na soočenjih, na katerih je bil po svojih besedah v nasprotju z drugimi soočen "z nekaterimi povsem družinskimi zadevami". DeSUS je bil v kampanji "napaden z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni", je ocenil.

Tomaž Gantar kot mogoča zamenjava?
Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. Glede podpredsednikov DeSUS-a pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. "Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago," je dejal.

"Bomo videli, kaj se bo jutri zgodilo," ni želel špekulirati o morebitnih razpletih. Spomnil pa je, da "v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje". "Ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo," je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da zanje pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

DeSUS se vidi v levi vladi
Gantar, ki se je strinjal, da bi ob morebitni nezaupnici Erjavcu začasno prevzel vodenje stranke do kongresa, je dejal, da DeSUS vidi v levi koaliciji. A je hkrati dodal, da se mu zdi korektno, da se pogovarjajo tudi z nekom, ki je zmagal na volitvah. "Med kampanjo in tudi zdaj je bilo preveč čisto osebnih zamer, izključevanj in podobnega. Mislim, da si na najvišji ravni politika pač tega ne bi smela dovoliti in da bi se morali pogovarjati z argumenti," je dejal.

Gantar sicer priznava, da bi se bilo s SDS-om težje programsko uskladiti, Erjavec pa je prepričan, da to sploh ni mogoče, saj so si preveč vsaksebi, ko gre za odnos do privatizacije in prodaje državnega premoženja. "Smo nekompatibilni," je dejal in ponovil, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi.

Erjavec: Sodelovanje s SDS-om ni opcija
Erjavec je ob tem spomnil, da se je pred volitvami do tega opredelilo tudi vodstvo stranke, z Gantarjem vred, in predvsem, da so volivcem v kampanji povedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji s SDS-om. Zato zanj sprememba tega stališča "ni opcija".

Gantar je poudaril pomen enotnosti stranke in dejal, da je zanj sprejemljiva katera koli rešitev, da bo le stranka ob tem enotna. Na vprašanje, ali bi bilo torej po njegovem mnenju za stranko bolje, da se vodstvo zamenja, je odgovoril, da je to težko reči. "V končni fazi vsi mi, pa tudi verjetno večina javnosti po toliko letih vodenja enačimo DeSUS s Karlom Erjavcem," je dejal in dodal, da zato obstaja določena bojazen, kaj bi se dogajalo, če Erjavca ne bi bilo. "Je pa po drugi strani res, da če je izgubil v resnici več zaupanja sam Erjavec, potem to pomeni v končni fazi za DeSUS še večje težave," je še dodal.

Na vprašanje o morebitnem prevzemu vodenja DeSUS je Gantar dejal, da bi mu to "porušilo načrte", zaradi katerih tudi ni šel na parlamentarne volitve. Jeseni se namreč namerava zavihteti na županski stolček v Piranu.

Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka.

O izidu volitev