Matej Tonin. Foto: BoBo
Matej Tonin. Foto: BoBo

V tajni del poročila glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško naj bi namreč vključil tajne podatke Sove, a ni o tem vnaprej seznanil drugih članov Knovsa, poroča 24ur.com.

Razlog za pogovor s kriminalisti je poročilo o arbitraži, ki ga je 11. novembra lani sprejela parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), ki ji je takrat kot opozicijski poslanec predsedoval prvak NSi-ja Tonin.

Na Sovi so takrat potrdili, da so policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

Na medijska poročanja, da je Sova ovadila Tonina, je ta potem objavil pojasnilo, ki ga je dobil od vodje ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Katarine Bergant, da se naznanilo suma kaznivega dejanja ne nanaša na točno določeno osebo.

Dogovor o pisnem zagovoru

Tonin sicer zaradi poročila o arbitraži na zaslišanju pri kriminalistih ni bil prvič, po poročanju portala 24ur.com pa so se na prejšnjem dogovorili za pisni zagovor, ki naj bi ga Tonin in njegova odvetnica kriminalistom predstavila danes.

A so se torej očitki spremenili, tako mu ne očitajo več izdaje tajnih podatkov, ampak naj bi ga po poročanju portala zdaj kriminalisti dolžili opustitve dolžnega ravnanja, ker je v tajni del poročila o arbitraži vključil tajne podatke Sove, a ni o tem vnaprej seznanil drugih članov Knovsa. Čeprav so poročilo prebrali in sprejeli.

Tonin in njegova odvetnica sta prepričana, da tega predkazenskega postopka ne bi smelo biti, zato sta zahtevala, da se do tega postopka opredeli tudi tožilstvo, so za STA potrdili tudi na NSi-ju.

V poročilu je Knovs ugotavljal, da Slovenija ne nosi odgovornosti za arbitražno prisluškovalno afero, pač pa da je bila ta posledica človeškega dejavnika, neprevidnosti arbitra Sekolca in agentke Drenik. Foto: BoBo
V poročilu je Knovs ugotavljal, da Slovenija ne nosi odgovornosti za arbitražno prisluškovalno afero, pač pa da je bila ta posledica človeškega dejavnika, neprevidnosti arbitra Sekolca in agentke Drenik. Foto: BoBo

Knovs je v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015 obremenil predvsem nekdanjo slovensko agentko Simono Drenik, ker da v nedovoljeni komunikaciji z nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil, Sova pa da je na drugi strani izvedla vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja vpletenih.