Tonin za preiskovalno komisijo o nakupih opreme

"Naj se posli preiščejo do potankosti," je pozval Matej Tonin, ki zahteva transparentno in neodvisno preiskavo vseh poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizira kar vse ponudnike in javne uslužbence, ki "so v tistih kritičnih časih pregorevali, da bi Sloveniji zagotovili zaščitno opremo". "To ni pošteno in te ljudi moramo zaščititi," je izpostavil in dodal, da pa je morebitne "vojne dobičkarje", ne glede na to, kako se pišejo in kateri stranki pripadajo, treba sankcionirati.

Toninu so sicer nekateri očitali vpletenost v posel s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena njegova mama. Vendar je uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale na četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija ponovil, da ni bil Tonin tisti, ki bi posredoval pri poslu.

Razkritja v Tarči

Sorodna novica Zakaj je država naročila 220 manj primernih respiratorjev podjetja Geneplanet?

Medtem ko vlada še ni končala poročila o stanju in nabavi zaščitne opreme v skupni vrednosti 266 milijonov evrov, so v sinočnji oddaji Tarča razkrili nove obremenilne informacije.

Država je namreč med krizo naročila 220 respiratorjev podjetja Geneplanet, za katerega je lobiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, in ob tem zaobšla stroko, ki je ocenila, da so prav ti respiratorji manj primerni. Podjetju Geneplanet je bilo ob najdražji ponudbi izplačano 8-milijonsko stoodstotno predplačilo.

Napoved interpelacije Zdravka Počivalška

Opozicija se je že na predhodna razkritja o nabavah opreme odzvala z napovedjo parlamentarne preiskave in interpelacije najmanj proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Počivalšek je očitke sicer že večkrat zanikal in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.