Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Dogovor med ministrstvom za obrambo in gasilsko zvezo predvideva, da bodo na ministrstvu za obrambo pri organizaciji gasilske olimpijade zagotovili logistično in tehnično pomoč, so pojasnili na ministrstvu. "Pri organizaciji olimpijade bo sodelovala s svojimi zmogljivostmi Slovenska vojska in tudi uprava za zaščito in reševanje," je po slavnostnem podpisu pogodbe povedal minister Tonin.

Cerkvenik je poudaril, da gasilsko delo temelji na zaupanju in spoštovanju. "Z dobro mednarodno uveljavljenostjo smo pridobili ta projekt, na katerega se dobro pripravljamo in ki se ga veselimo. Gostiti tako veliko športno-gasilsko prireditev, kot je olimpijada, pomeni tudi zavezo, da bo vse potekalo tako, kot smo si zaželeli," je dejal. GZS-ju bo pri tem v veliko pomoč podpora države in lokalne skupnosti, v tem primeru mestne občine Celje.

Za GZS kot organizatorja dogodka zaupanje organizacije celotne olimpijade pomeni veliko priznanje, hkrati pa tudi velik organizacijski in finančni zalogaj, so ob tem sporočili iz GZS-ja.

Priprave na olimpijado potekajo zelo intenzivno. Državno gasilsko tekmovanje, ki je danes in v nedeljo v Celju in si ga je ogledal tudi Tonin, je hkrati generalka za gasilsko olimpijado. Tekmovanje namreč poteka na istem tekmovalnem prostoru, kjer bo potekala tudi olimpijada, in z isto tekmovalno opremo ter orodjem. Že v petek sta si tekmovanje ogledala tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj in generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But.

Na gasilski olimpijadi, na kateri pričakujejo okoli 15.000 gledalcev iz Slovenije in tujine, bodo tekmovali v zelo zahtevnih in zanimivih disciplinah. Med njimi je najbolj atraktivna vzpon z lestvijo v večnadstropno stavbo.

Državno gasilsko tekmovanje