Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Preiskavo o tem, kako so se vprašanja, ki so jih novinarji nekaterih medijskih hiš naslovili na ministrstvo za obrambo, znašla v javnosti, namreč trenutno vodi obveščevalno-varnostna služba (OVS).

O sklepih preiskave OVS-ja za zdaj še ni bil obveščen, je obrambni minister Matej Tonin pojasnil na petkovi novinarski konferenci, kjer je sicer spregovoril o načrtih za zagon slovenskega gospodarstva in zakonu o dolgotrajni oskrbi. Kot je pojasnil, je bil obveščen le, da OVS izvaja preiskavo. "Bil sem tudi obveščen, da naj bi informacijska pooblaščenka sprožila nekatere postopke, to je vse, kar vem," je dejal.

Dodal je, da je na zagovor poklical vse, ki so sodelovali pri pripravi odgovorov na novinarska vprašanja. "Vsi mi zagotavljajo, da s tem nimajo nič in da so profesionalno pripravili odgovore ter te posredovali novinarjem oz. medijskim hišam," je bil jasen. Zanj je bila s tem, ko so jasno odgovorili na vprašanja, zgodba končana.

Sorodna novica Vprašanja, poslana Morsu, so se "znašla" na spletu. Informacijski pooblaščenec uvaja postopek.

Tonin: Bodimo potrpežljivi

"Ni bil tak tip novinarskega vprašanja, da bi nas spravil v neroden položaj. Zanimalo vas je, koliko ministrov je sodelovalo na Natovem vrhu," je še pojasnil novinarjem. "Me pa motijo insinuacije, da je za vse stvari, ki se zgodijo, kar avtomatsko krivo ministrstvo. Dajmo biti potrpežljivi, počakajmo na izsledke informacijske pooblaščenke in obveščevalno-varnostne službe, potem se bomo lahko naprej pogovarjali," je pozval.

Obrambni minister in prvak NSi-ja je še dodal, da je medijski svet do te vlade "nepopustljiv in oster", a se, kot je poudaril, nad tem ne pritožuje. "Ne poznam medijev, da bi bili do mene zelo ustrežljivi in prijazni, se mi pa zdi, da je to tudi dolžnost medijev. Da ste kritični, da preverjate in ugotavljate. Zame je bistveno samo, da ste odgovor prejeli," je sklenil.

DNS: Gre za poskus diskreditacije

V začetku tedna so novinarji Sveta24, POP TV-ja in Večera na obrambno ministrstvo poslali vprašanja glede Toninove udeležbe na vrhu zavezništva Nata v Bruslju. Novinarska vprašanja je nato na svojem portalu objavil Bojan Požar, v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pa so ocenili, da je šlo za poskus diskreditacije in namigovanja na usklajeno delovanje medijev.