Zaradi novinarskih vprašanj, naslovljenih na Mors, ki so se znašla na spletnem portalu Bojana Požarja, je ukrepanje napovedal tudi informacijski pooblaščenec. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Zaradi novinarskih vprašanj, naslovljenih na Mors, ki so se znašla na spletnem portalu Bojana Požarja, je ukrepanje napovedal tudi informacijski pooblaščenec. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Novinarji Svet24, POP TV in Večera so v torek na ministrstvo za obrambo poslali vprašanja glede udeležbe ministra Mateja Tonina na vrhu zavezništva Nato v Bruslju. Omenjena vprašanja je ob namigovanju na usklajeno delovanje medijev objavil Bojan Požar na svojem portalu, navajajo v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so ogorčeni nad dejstvom, da so uslužbenci Morsa ne le vsebino novinarskih vprašanj, ampak tudi posnetek zaslona z elektronskimi naslovi posredovali portalu.

Ob tem poudarjajo, da komunikacijsko zasebnost zagotavlja 37. člen ustave, ki določa, da se varstva tajnosti pisem in drugih občil ter nedotakljivosti človekove zasebnosti lahko ne upošteva, a zgolj na podlagi odločbe sodišča, za določen čas in le, če je to nujno za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države. "Novinarji so upravičeno pričakovali, da bo vsebina novinarskih vprašanj ostala pri tistem, ki mu je bila poslana," so poudarili.

Če bi vprašanja in odgovor objavilo ministrstvo, bi bilo to pogojno sprejemljivo

V preteklosti so nekatere institucije in posamezniki že objavljali novinarska vprašanja in odgovore nanje, vendar na svojih komunikacijskih kanalih. Društvo je takšno prakso označilo kot problematično, saj gre lahko za manever tistih, o katerih novinarji poročajo, da zmanjšajo odmevnost določenega medijskega poročanja. Vendar pa tokrat ne gre za objavo vprašanj in odgovorov na denimo spletni strani Morsa, kar bi še bilo pogojno sprejemljivo, če bi izhajalo iz slabega profesionalnega odnosa in nezaupanja subjektov, ki komunicirajo, navajajo v društvu.

Kot opozarjajo, "gre za zlorabo poslanih vprašanj z namenom poskusa diskvalifikacije novinarjev in medijev, ki so jih poslali". Po njihovem mnenju gre za naklepno dejanje in da so bila vprašanja posredovana zato, da bi Požar na podlagi njihove vsebine izpeljal sklep, da gre za usklajeno akcijo novinarjev in jih s tem poskušal diskreditirati.

Ob tem so dodali, da je popolnoma običajno, da ob določenem za javnost pomembnem dogodku različni novinarji na institucijo naslovijo podobna vprašanja. Pridobivanje odziva od akterjev, o katerih poročajo, kot tudi preverjanje informacij, so osnovni profesionalni standardi, ki jih zahteva tudi Kodeks novinarjev Slovenije.

Na Morsu ne vedo, kdo je vprašanja poslal Požarju

V društvu novinarjev od Morsa zahtevajo, da sproži notranji nadzor in ugotovi, kdo je novinarska vprašanja posredoval, ter zagotovi, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo. V službi za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo (Mors) zatrjujejo, da nimajo nič s pošiljanjem novinarskih vprašanj, vključno z elektronskimi naslovi novinarjev, enemu od spletnih portalov. Kdo je to storil, ne vedo.

Pojasnili so, da so kot vselej odgovore na ta vprašanja pripravili po ustaljenem postopku. Tako so vprašanja razposlali pristojnim za pripravo odgovorov. Po pridobitvi predlogov za odgovore so za vsakega novinarja posebej pripravili končni odgovor ministrstva in ga še isti dan odposlali novinarjem, ki so o zadevi spraševali. Na vprašanje, ali bo sprožen notranji nadzor, pa so odgovorili, da bodo, če bo v zvezi s tem sprožen kakšen postopek, na razpolago z vsemi informacijami in dokumentacijo.

Ker gre pri dogodku za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov, bo inšpekcijski postopek uvedel informacijski pooblaščenec, pa poroča spletni Večer.