Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo

Slovenska vojska (SV) je v letu 2020 pridobila 222 novih pripadnikov stalne sestave in 73 novih pogodbenih rezervistov. Povečalo se je tudi število vlog za vojaško štipendijo, je na novinarski konferenci pojasnil obrambni minister Matej Tonin, ki si te številke šteje za velik uspeh. Za pripadnike stalne sestave so sicer v SV prejeli 369 vlog, za pripadnike pogodbene rezerve pa 232.

Med razlogi je minister navedel odpravo birokratskih ovir, prav tako se je v javnosti pogosteje začelo govoriti tudi o pozitivnih zgodbah glede SV, tudi o njeni modernizaciji. Deloma k porastu interesa prispeva tudi trenutna negotovost oz. dejstvo, da je zaposlitev v SV varna. Prav tako pa Tonin ocenjuje, da je sadove obrodila promocijska akcija, ki so jo vodili od maja lani.

Sorodna novica Glavaš: Niti predvidena sredstva za vlaganje v SV ne bodo zadoščala

Kmalu enotna vstopna točka

Zasnovali so tudi že nove rešitve, ki bi zaposlitev v SV še dodatno poenostavile, med njimi koncept enotne vstopne točke, je pojasnil minister. Tako bodo s 1. julijem namesto dozdajšnjih treh vzpostavili enotno vstopno točko. Ta predvideva tri različne, medsebojno povezljive faze.

V prvi fazi, ki bo trajala pet tednov, bodo posamezniki lahko prostovoljno služili vojaški rok, ob koncu pa bodo prejeli naziv vojak strateške rezerve. Tisti, ki bodo po kratkem premoru želeli nadaljevati poslanstvo, se bodo v drugi fazi, ki bo trajala šest tednov, usposabljali za pripadnike pogodbene rezerve in ob koncu jim bo SV ponudil tudi ustrezno pogodbo.

Vsem, ki se bodo odločili za usposabljanje v drugi fazi, bodo izročili tudi vavčer za opravljanje vozniškega izpita v njihovi lokalni avtošoli za 30 ur vožnje.

Tiste, ki bodo želeli svojo pot v SV nadaljevati, bodo napotili še na dodatno dvotedensko usposabljanje in ko ga bodo opravili, bodo postali profesionalni vojaki. Že na začetku te faze bodo dobili v podpis tudi pogodbo o zaposlitvi, je pojasnil minister.

Tonin: Kadrovski trend v SV-ju se obrača

Kaj dejansko potrebuje Slovenska vojska

Glede na kadrovske potrebe bi Slovenska vojska sicer trenutno potrebovala 1200 pripadnikov stalne sestave, 600 pripadnikov pogodbene rezerve, trenutne zmogljivosti omogočajo tudi 300 usposabljanj v okviru prostovoljnega služenja vojaškega roka, obenem pa lahko podelijo 230 kadrovskih štipendij, je navedel Tonin.

Za služenje v profesionalni sestavi in za prostovoljno služenje vojaškega roka bo sicer veljala starostna omejitev do dopolnjenega 30. leta, medtem ko bo za pogodbene rezerviste ta meja pri 50 letih starosti.

Tonin si želi, da bi letos v vrste sprejeli čim več mladih novih kandidatov. Opozoril je namreč, da se bo glede na starostno strukturo letos upokojilo 350 pripadnikov. Obenem pa je poudaril, da mladi, ki se bodo odločili za to možnost, ne bodo izgubili študijskega leta, naučili se bodo novih veščin in tudi finančno bodo bogato nagrajeni.

Sproščene nekatere zdravstvene omejitve

Tonin se je ob tem dotaknil tudi vprašanja zdravniških pregledov in pojasnil, da bodo sprostili omejitve za vstop v SV pri stvareh, ki nimajo bistvenega vpliva na opravljanje vojaških dolžnosti, in pri stvareh, ki se jih lahko v nadaljevanju sanira. Tako bo imel posameznik s čezmerno telesno težo še nekaj časa, da se fizično ustrezno pripravi.

Transportno letalo C-27J Spartan. Foto: MORS/Borut Podgoršek
Transportno letalo C-27J Spartan. Foto: MORS/Borut Podgoršek
Sorodna novica Ustavno sodišče začasno ustavilo nabave opreme za Slovensko vojsko

Prav tako je komentiral načrte za nakup italijanskega transportnega letala Spartan, ki ga ministrstvo namerava nabaviti od Italije po mehanizmu vlada vladi. Po oceni Tonina je bila odločitev za takšen postopek najugodnejša, pa tudi strokovno dobro utemeljena. Zaradi odločitve ustavnega sodišča, ki je do dokončne odločitve o ustavni skladnosti začasno zadržalo izvajanje zakona o sredstvih za investicije v SV, sicer postopki zdaj po njegovih besedah nekoliko stojijo.

Kot je ocenil minister, je bila takšna odločitev ustavnega sodišča nesorazmerna, obenem pa si težko predstavlja, da bi ustavno sodišče zakon razglasilo za neustavnega. Gre namreč ravno za zakon, ki odpravlja neustavno stanje, v katerem Slovenska vojska zaradi neustrezne pripravljenosti ni mogla izpolnjevati svoje ustavne dolžnosti, torej zagotavljati obrambo domovine, je pojasnil.