S helikopterjem Slovenske vojske izvajajo tudi nujne prevoze med bolnišnicami. Občasno pa zaradi napak ali težav helikopter ne more vzleteti. To se je zgodilo tudi ta teden, kar je bilo drugič letos, pravijo na Morsu. : Daniel Mlakar/Slovenska vojska
S helikopterjem Slovenske vojske izvajajo tudi nujne prevoze med bolnišnicami. Občasno pa zaradi napak ali težav helikopter ne more vzleteti. To se je zgodilo tudi ta teden, kar je bilo drugič letos, pravijo na Morsu. : Daniel Mlakar/Slovenska vojska

Kot navaja portal, so se v ponedeljek pri ženski v 31. tednu nosečnosti, ki so jo zdravili v bolnišnici v Izoli in ki ima potrjeno okužbo z novim koronavirusom, pojavili zapleti, zato so jo sklenili premestiti v ljubljanski UKC. Najprej so jo nameravali prepeljati z vojaškim helikopterjem, a se to ni zgodilo. Pacientko so nato z reševalnim vozilom prepeljali v Ljubljano, kjer so zdravniki opravili carski rez in rešili otroka, še piše portal.

Na ministrstvu za obrambo so ob tem pojasnili, da prevoz "ni bil izveden, ker je dežurni zdravnik hitre nujne medicinske pomoči (HNMP) ravnal skladno z navodilom za izvajanje HNMP v primeru okužbe z novim koronavirusom". Navodilo, še navajajo, opredeljuje, "da pacientov, ki imajo vsaj enega od znakov ali potrjeno okužbo s covidom-19, ne morejo prepeljati s helikopterjem".

"Ob tem želimo poudariti, da se Slovenska vojska (SV) nikoli sama ne odloči glede prevozov oseb v okviru HNMP. Odločitev je zmeraj na strani dežurnega zdravnika," so še zapisali. Tudi zato, so še navedli na ministrstvu za obrambo, do zdaj bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom niso prepeljali.

Poudarili so še, da so bila v zadnjem desetletju "drastično zmanjšana sredstva za investicije v Slovensko vojsko, kar posledično vodi tudi v vse manjšo operativnost".

Navedbe portala Necenzurirano pa je na Twitterju zavrnil tudi sam minister Matej Tonin in znova poudaril, da SV sama ne odloča o prevozu oseb v okviru NHMP, temveč je ta odločitev zmeraj na strani dežurnega zdravnika.

Ministrstvo: Zaradi tehničnih razlogov odpovedan le en prevoz

Portal Necenzurirano je poročal tudi o tem, da zaradi okvare vojaškega helikopterja iz murskosoboške bolnišnice na ljubljansko pediatrično kliniko niso prepeljali novorojenčka v inkubatorju. Ministrstvo je na poročanje odgovorilo, da je vedno na voljo rezervni helikopter, ki ga tokrat zaradi tehnično-operativnih razlogov niso imeli. "Napako smo v helikopterju sicer v zelo kratkem času odpravili in bi lahko poletel, vendar se je prevoz že izvajal po cesti, tako da je bila naloga posadki s strani zdravnika preklicana," so pojasnili. Poleg tega je bil v zadnjem letu zaradi tehničnih razlogov odpovedan samo en prevoz. V tem primeru je bil na voljo rezervni helikopter, a se je naročnik odločil, da prevoz izvede z reševalnim vozilom, poroča STA.

Kacin: Dežurne posadke SV upoštevajo zgolj navodila ministrstva za zdravje

O primeru je na popoldanski vladni novinarski konferenci spregovoril tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je pojasnil, dežurne posadke SV pri delu v trenutnih razmerah upoštevajo navodila ministrstva za zdravje, ki so bila izdana 2. marca letos. V navodilih je zapisano, da se služba NHMP za prevoze pacientov, okuženih s koronavirusom, praviloma ne uporablja: "Ministrstvo za zdravje je to omejitev postavilo samo sebi, in sicer zaradi omejenih resursov tako helikopterjev kot posadk, saj ministrstvo s tem načinom ohranja osnovne dejavnosti – nujno medicinsko pomoč, nujno reševanje v gorah in nujne sekundarne transporte, vključno s prevozi novorojenčkov v inkubatorjih." Po besedah Kacina je namreč v teh primerih ključen takojšnji odziv posadk oziroma vzlet helikopterjev. Po prevozu bolnika s covidom-19 pa bi zaradi morebitnega začasnega izpada helikopterja zaradi čiščenja oziroma dekontaminacije helikopterja moral biti helikopter prizemljen tudi do uro in pol. Dodal je še, da sta sicer praviloma vedno dežurna dva helikopterja.

UKC Ljubljana: Leteti v skafandru ni varno

Na UKC-ju Ljubljana, kjer deluje dispečerski center zdravstva, pa so za portal pojasnili, da "za zdaj ne obstaja možnost za prevoz s helikopterjem za bolnike s covidom-19". "Preprosto ni varno, da bi leteli piloti v skafandru," so po poročanju portala zapisali v največji bolnišnici. Necenzurirano ob tem poudarja, da v tujini takšnih težav nimajo. Na Nizozemskem in v Belgiji, ki sta med najbolj prizadetimi državami v času drugega vala, so najtežje bolnike s covidom-19 na respiratorjih s helikopterji prevažali v Nemčijo, kjer imajo boljše možnosti za njihovo zdravljenje. Podobno je v Švici, Italiji in Franciji, so navedli.

Tudi helikopterska posadka prejema dodatek

Čeprav posadka helikopterske enote glede na pravila ne sme prepeljati bolnika, okuženega s koronavirusom, to ne pomeni, da ne prejema t. i. rizičnih dodatkov. "Tudi dežurne helikopterske posadke skladno s kolektivno pogodbo za javni sektor prejemajo dodatek zaradi tveganja z okužbo, ki je dodeljen v skladu z ukazom za izvedbo evidentiranja dodatka za delo v nevarnih pogojih dela v času epidemije," so še zapisali na ministrstvu.