Gosta sta bila prvaka NSi-ja in SNS-a. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gosta sta bila prvaka NSi-ja in SNS-a. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Potem ko so objavili pogovor s predsednikom vlade in vodji opozicije, so – v skladu s pravili – na Televizijo Slovenija povabili še članice vladne koalicije.

Povabili so SMC, NSi, Desus in stranko SNS, ki je julija podpisala sporazum o sodelovanju z vlado Janeza Janše, vabilu pa sta se odzvala predsednik Nove Slovenije Matej Tonin in predsednik nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

PREBERITE TUDI:

V pogovoru z voditeljico Tanjo Starič sta se sogovornika najprej dotaknila epidemioloških razmer, ki ostajajo zaostrene kljub sprejetim ukrepom.

"Kaj je šlo narobe, bo pokazal čas," je dejal Tonin, ki je ob tem dodal, da gre za ukrepe, ki so podobni tistim, ki se sprejemajo po vsej Evropi. Zdi se mu, da ti počasi vendarle dajejo rezultate in so se začele stvari obračati v pravo smer.

Tudi Jelinčič meni, da so ukrepi vlade dobri, težava pa so tisti, ki jih niso spoštovali. "Na Hrvaškem so nekega gospoda obsodili, ker ni spoštoval teh ukrepov. Mislim, da bi morali tudi v Sloveniji narediti kaj podobnega," je dejal.

Uvesti je treba drugačno komunikacijo

Opozicija je bila v včerajšnjem pogovoru kritična in predlaga, naj se vlada posveti le reševanju epidemije in se ne ukvarja s številnimi kadrovskimi menjavami, polemikami, tvitanjem.

"Ustvarja se neka slika, ki dejansko ne drži," je dejal Tonin, ki pravi, da je vlada Marjana Šarca naredila veliko več kadrovskih menjav: "Kar koli ta vlada zamenja, je politično in je narobe. Kot pojasnjuje, je vsaka vlada dolžna na mesta postaviti ljudi, s katerimi lahko dela, saj je vlada odgovorna za državo in so na koncu pomembni le rezultati, ki pa jih lahko dosežeš le z ljudmi, ki sledijo tvoji viziji.

Jelinčič pravi, da je stranka SNS konstruktivna opozicija, ne pa tako kot tisti, ki "hočejo, da vlada pade, pa še sami ne vedo, zakaj, samo da ne bi vladal Janša".

ODGOVOR RTV SLOVENIJA

V četrtek je Televizija Slovenija gostila voditelje opozicijskih strank, a ni povabila Zmaga Jelinčiča Plemenitega, do česar je bil prvak SNS-a kritičen. Na televiziji odgovarjajo, da so ravnali v skladu z znanimi pravili, ki niso novost. Za vladne stranke štejejo vse tiste stranke, ki so podpisale koalicijsko oziroma pogodbo o sodelovanju v vladi. Tako je, denimo, marca 2019 Levica podpisala sporazum o sodelovanju z vlado Marjana Šarca, zato v lanskem pogovoru z opozicijo, ki so ga pripravili 16. septembra, v studiu ni bilo predstavnika Levice. Letos julija pa je sporazum o sodelovanju z vlado Janeza Janše podpisala stranka SNS, zato je včeraj niso povabili v oddajo Pogovor z opozicijo.

Oba sogovornika vseeno priznavata, da vladna komunikacija z državljani med epidemijo ni bila optimalna. "To je zagotovo ena izmed točk, ki jo je treba izboljšati. Uvesti bolj empatično komunikacijo, predvsem pa jasno," je dejal Tonin, ki pa je dodal, da so bili tudi pritiski na vlado različni – da se je npr. šolski sindikat enkrat zavzemal za maske v šolah, drugič pa so bili proti.

Da bi bilo treba komuniciranje spremeniti, se strinja tudi Jelinčič: "Sam bi predlagal vladi, da namesto gospoda Jelka Kacina, ki je morda preveč odtujen pri svojem govorjenju, podaja svoja pojasnila in razloge gospa Bojana Beović. Ona je strokovna, obvlada zadevo in mislim, da je tudi dosti bolj priljudna."

O Janševem pismu

Glede odziva na pismo Janeza Janše evropskim voditeljem, ki je v zadnjih dneh v delu javnosti povzročilo precejšnje razburjenje, je Tonin dejal, da je sam sodeloval v treh Janševih vladah in da je komunikacija prav v tej najboljša, saj se koalicija redno usklajuje o vsem.

"Seveda pa je bilo tudi nekaj primerov, kot je to zadnje pismo, in predsednika vlade sem v imenu NSi-ja opozoril, da ko gre za pomembne teme – in to v zvezi z evropskimi sredstvi zagotovo je pomembna tema –, je nujno, da smo kot koalicija usklajeni in z določenimi aktivnostmi seznanjeni vnaprej," je dejal.

"Prvič je neki predsednik Slovenije pokazal moč in rekel, da Slovenija stoji na svojih nogah in da se se pusti tako tolči s strani Bruslja, kot si je dovolila v prejšnjih vladah," pa je prepričan Jelinčič.

Proti rušenju vlade

Glede vabila Jožeta P. Damijana v koalicijo KUL je Tonin dejal, da zdaj ni čas za politično preigravanje in za menjave vlade, pač pa za strnjene koalicijske in opozicijske vrste v boju proti virusu.

SNS se pogovarja s tistimi, ki imajo resne načrte in resne temelje, pravi Jelinčič, ki pa v KUL-u ne vidi ne "prave resnosti ne kakšnih temeljev, ampak poskus rušenja vlade kar tako, to pa za državo ni dobro".

Pogovor z Matejem Toninom in Zmagom Jelinčičem