Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) so konec preteklega tedna napovedali, da bodo zaostrili dejavnosti v okviru stavke, ki so jo začeli 23. maja lani. Med razlogi za tako odločitev so navedli, da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po sedmih mesecih niso prinesla nobenih rešitev, delodajalec pa je od lanskega avgusta dodatno zaostroval položaj zaposlenih.

Vodstvo RTV SLO je v prvem odzivu po napovedi zaostritve stavke to obžalovalo, danes (ponedeljek) zjutraj pa je Grah Whatmough pogajalski skupini stavkajočih predstavil svoj predlog osnutka stavkovnega sporazuma, v katerega je bil na njihovo pobudo pripravljen dodati umik 38 pisnih opozoril pred odpovedjo, ki so jih zaradi javnega opozarjanja na slabe razmere na RTV SLO oktobra lani prejeli zaposleni.

Hkrati je predlagal intenzivnejša pogajanja s stavkajočimi. "To v stavkovnem odboru ocenjujemo kot (sicer zgolj kot prvi) korak v pravo smer, zato smo za jutri napovedano nadaljevanje stavkovnih aktivnosti začasno preložili. S tem dajemo priložnost pogajalskemu procesu za razrešitev stavkovnih zahtev. Če do konca tedna ne bo napredka in vodstvo RTVS ne bo spoštovalo današnje zaveze, bomo stavkovne aktivnosti zaostrili," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Doslej še nobena od stavkovnih zahtev s prvo po novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji ni bila izpolnjena, zato se stavka, ki smo jo začeli 23. maja lani, nadaljuje," so ob tem spomnili.

Vodstvo RTV SLO: Nadaljujemo intenzivna pogajanja

Kot so sporočili z RTV SLO, bo vodstvo s sindikati nadaljevalo intenzivna pogajanja za podpis stavkovnega sporazuma. Vodstvo je novinarskim sindikatom posredovalo približevalni predlog, ki vključuje intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. "Vodstvo RTV SLO vodi socialni dialog z vsemi socialnimi partnerji, tudi s koordinacijo novinarskih sindikatov RTV SLO, in bo tako ravnalo do konca mandata," so zapisali v sporočilu za javnost.